Zorgen voor je zus, partner, oma of buurman: mantelzorger kan je op allerlei manieren zijn. Verhalen genoeg dus ook die je over het zorgen voor je naaste kunt vertellen. Ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg, verzamelden we onze tien mooiste artikelen en docu's over mantelzorg.

Zorgen voor je broer of zus

In de documentaire Voor Jou wil Ik zijn volgen we Janine (50, die al van jongs af aan een bijzondere band met haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan (51) voelt. Haar ouders hebben altijd voor hem gezorgd, maar nu zij ouder en hulpbehoevend zijn, neemt Janine de zorg van hen over. Hoe pakt zij deze nieuwe verantwoordelijkheid op?

We spraken ook met drie andere mensen die mantelzorger zijn voor hun broer of zus. "Soms moet je 'nee' zeggen, om voor jezelf te kunnen zorgen." 

Als je jong bent en je moeder ziek wordt

De moeder van Viroen Soebedar (24) kreeg zes herseninfarcten, heeft diabetes en problemen aan haar nieren. In het kader van de Week van de Jonge Mantelzorger sprak 3FM, het jongerenplatform van HUMAN, met Viroen. "Ik was een jongen van zestien toen het gebeurde. Ik zat middenin de puberteit en was erg op mezelf gericht."

Wie zorgt voor de mantelzorger?

Na een afspraak bij de dokter is het duidelijk: je partner is met de ziekte van Parkinson gediagnosticeerd. Verschrikkelijk nieuws waar je samen mee naar huis gaat. Toch ontbreekt er iets belangrijks in dit gesprek, vindt mantelzorgtrainer Maria Grijpma. "Zo gauw een patiënt een diagnose krijgt voor een ziekte, zou de naaste de diagnose van mantelzorger moeten krijgen." 

In de documentaireserie Thuis op Zuid onderzoeken Adelheid Roosen en Hugo Borst of mensen met dementie eigenlijk wel langer thuis kunnen wonen. Wie kijkt er dan naar deze mensen om? En: kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook?

Zorgen voor je ouders

Nelleke Koop kijkt in de documentaire Moeder aan de Lijn naar drie vrouwen die mantelzorgers zijn voor hun moeders. Hoe is de verhouding tussen de moeders en dochters als de rollen omgedraaid zijn? De documentaire laat zien wat niet in woorden uit te leggen valt, maar wat onderhuids zoveel invloed heeft.

Praten over mantelzorg

Driekwart (78 procent) van volwassen kinderen praat niet met hun ouders over toekomstige mantelzorg. En ook ouders hebben weinig behoefte om het gesprek aan te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het ‘EenVandaag Opiniepanel’. "Mensen zien de noodzaak niet."

Buren in de bres

Toen de ziekte van Parkinson ervoor zorgde dat Yolanda 'Yol' Peschar (85) veel dingen niet meer zelf kon, bundelde haar buurtje in Amsterdam-Noord de krachten om haar te helpen. Daardoor kon ze jarenlang alleen blijven wonen. 

We raden dit ook aan