Kwartslag Kort

In Kwartslag Kort vertellen deskundigen verhalen die volgens hen onderbelicht blijven of waar met een andere blik naar moet worden gekeken. 

De Mentale Utopie

Wat zien burgers als het grootste probleem van Nederland? De economie? Fout. De migratiestromen? Ook niet.  Samenleven blijkt al decennia onze grootste zorg. Voor de oplossing van dit mysterieuze probleem duiken we in de wetenschap van de positieve psychologie.

De Alzheimer-epidemie

Om alzheimer op de kaart te zetten, bedachten wetenschappers eind vorige eeuw een slimme truc. Ouderen die voorheen nog 'seniel' werden genoemd, waren nu ineens 'alzheimer-patiënt'. Een epidemie was geboren. Wat heeft dat voor gevolgen gehad op onze omgang met ouderen?

Wat landen echt willen

Als je de krantenkoppen moet geloven, heerst er vaak hysterie op het politieke wereldtoneel. Toch kennen de meeste landen, al dan niet achter de schermen, wel degelijk een lange termijn strategie. We duiken in de wereld van geopolitieke belangen.

Medialogica

Als de gehele wereldbevolking zich op hetzelfde moment inbeeldt dat er ergens een boom is omgevallen in een verlaten bos. Is het dan echt gebeurd? Niets zo ingewikkeld als de relatie tussen beeld en werkelijkheid. We nemen een aantal nieuwskwesties voor je onder de loep.

Deskundigen

Kees Kraaijeveld is directeur van de Argumentenfabriek en psycholoog. Voor Human neemt hij telkens een economisch of statistisch feit onder de loep. Stap voor stap hoopt Kees zo een overzichtelijker en feitelijk juister wereldbeeld te scheppen.

Haroon Sheikh is filosoof en gespecialiseerd op het gebied van geopolitieke betrekkingen. Voor Human houdt Haroon bij welke landen we in de gaten moeten houden en welke economische of politieke ontwikkelingen de toekomst zullen bepalen.

Anne-Mei The is cultureel antropoloog en bijzonder hoogleraar, langdurige zorg en dementie. Ze bestudeerde wat voor effect het op je leven heeft als je mantelzorger bent. Voor Human houdt Anne-Mei ontwikkelingen in de zorg in de gaten.

Marc Josten is eindredacteur van Medialogica, waarin wordt onderzocht welke invloed de media hebben op de samenleving.  'De publieke opinie is een hogedrukketel waarin media, publiek en politiek in een  spel met elkaar zijn om feiten te vergroten, verkleinen of te verdraaien'. 

Volg HUMAN