De mentale utopie

Wat zien burgers als het grootste probleem van Nederland? Voor de oplossing voor dit mysterieuze probleem duiken we met psycholoog Kees Kraaijeveld in de positieve psychologie.

Wat zien burgers als het grootste probleem van Nederland? De economie? Fout. De migratiestromen? Ook niet. Samenleven blijkt al decennia onze grootste zorg. En dat is gek. Want aan de banken- of de migratiecrisis geven we miljarden uit. Maar aan met elkaar samenleven doen we eigenlijk.. niks. In deze reeks pakken we daarom dat probleem eindelijk aan.

'Maar hoe dan?', zul je misschien vragen. Dat doen we aan de hand van een relatief nieuwe, maar serieuze wetenschappelijke discipline, genaamd de positieve psychologie. Dat is een stroming binnen de psychologie die zich wil focussen op dingen die wél goed gaan, in plaats van problemen.

Martin Seligman, de grondlegger van de discipline, noemt de positieve psychologie ook wel de tegenhanger van de DSM, het handboek voor psychische stoornissen. Voor Human bespreekt psycholoog Kees Kraaijeveld één voor één de vijf velden van de positieve psychologie.

emoties

Je kent ze wel: die gekke kriebels in je buik wanneer je verliefd bent, die verkrampte spanning in je nek als iets je niet lekker zit of die gelukzalige rust in je hele lichaam wanneer je getuige bent van een zomerse ondergaande zon. 

Niet alleen moeten we deze gevoelens koesteren, zo legt Kees Kraaijeveld uit. We moeten ze actief benoemen en ons er bewust van zijn. Dat klinkt misschien tegenintuïtief: een fijn gevoel wil je niet onderbreken en zoveel mogelijk laten 'zijn'. Maar wanneer je actief de verschillen in je gevoelens onder woorden probeert te brengen, word je vanzelf handiger in het controleren van al die verschillende ervaringen.

Dat is geen spirituele nonsens, of kwakzalverij maar gewoon keiharde wetenschap. Kees Kraaijeveld legt uit hoe dat zit. 

KEES KRAAIJEVELD