Hier vind je alle video's van Kwartslag Kort met het thema geopolitiek.

Nederland kan de wereld redden. Dat klinkt misschien groots, en naïef, maar het is serieus bedoeld. Filosoof Haroon Sheikh legt uit hoe dan.

Als we het nieuws moeten geloven, is Noord-Korea een land van uitersten. De ene keer zoekt het land vrede, de andere keer slaat het dreigende oorlogstaal uit. Is Noord-Korea echt zo onvoorspelbaar als het wil doen voorkomen? Filosoof Haroon Sheikh denkt van niet.

Rusland laat niemand koud. Winston Churchill noemde het land een raadsel, verpakt in een mysterie binnen een enigma. Kunnen we dat raadsel een beetje ontrafelen? En vooral: wat is de plek van Rusland in de wereld? Filosoof Haroon Sheikh beantwoordt deze vraag in een nieuwe aflevering van Kwartslag Kort. 

Waarom botst Turkije zo vaak met Westerse landen de laatste tijd? Filosoof Haroon Sheikh legt in dit filmpje uit dat Turkije een stuk welvarender is geworden. De Turkse identiteit, die gaat terug naar het Ottomaanse rijk, toen de Turken een gebied bezetten dat zich uitstrekte tot aan Jemen. Turkije zal nog wel vaker van zich laten horen, zegt Haroon Sheikh. En dat zullen we het Westen vaker gaan merken.