De alzheimer-epidemie

Om alzheimer op de kaart te zetten, bedachten wetenschappers eind vorige eeuw een slimme truc. Tot vandaag de dag zijn de gevolgen van deze list nog steeds voelbaar.

Om alzheimer op de kaart te zetten, bedachten wetenschappers eind vorige eeuw een slimme truc. Ouderen die voorheen nog 'seniel' werden genoemd, waren nu ineens 'alzheimer-patiënt'. Een epidemie was geboren. Wat heeft dat voor gevolgen gehad op onze omgang met ouderen?

Hoogleraar dementie Anne-Mei The legt het voor je uit.

Meer dan je aandoening

Doordat we dementie als een oplosbare ziekte presenteren, misssen mensen met dementie vaak sociale en psychologische ondersteuning. Die belofte van genezing geeft angst en valse hoop. Terwijl: genezing is nog ver weg, als er ooit al een genezende behandeling voor dementie komt.

Problemen kunnen dus niet alleen maar worden opgelost met klinische verzorging. Wat is er nog meer nodig?

mantelzorgers

Niet alleen mensen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen zwaar lijden onder de aandoening. Door de juiste ondersteuning, zoals er ook regelingen zijn voor alleenstaande ouders, zouden we hun levens aanzienlijk kunnen verbeteren. Dat is niet alleen een doel op zich, ook financieel wordt iedereen daar beter van.

Kijk hieronder hoe dat werkt.

Kaalslag

Stay tuned voor de volgende aflevering.