Op het puntje van hun stoel zaten ze, nagelbijtend van de zenuwen. Want maandag 23 november was de eerste keer dat de hoofdpersonen zichzelf op het witte doek zagen, tijdens de premiere van Klassen, onze serie over kansengelijkheid. We spraken Yunuscan en Anyssa.

We zijn in de Euroscoop in Amsterdam-Noord; de thuisbasis van Klassen, de serie van Ester Gould en Sarah Sylbing die zich volledig in Amsterdam-Noord afspeelt. In de foyer zitten hoofdpersonen Yunuscan en Anyssa te wachten tot ze naar binnen mogen. Beiden zijn een jaar lang op de voet gevolgd door Sarah en Ester, in hun laatste jaar op de basisschool. 

Muisstil zijn ze, strak van de zenuwen. Staan ze er niet stom op? De spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon als juf Jolanda en juf Astrid binnenkomen. Meteen vliegen de twee hun oude juffen om de nek, ze hebben elkaar duidelijk gemist. Tijdens de vertoning wordt iedereen direct het beeld ingezogen. Er wordt gelachen, en ook soms een traantje weggepinkt. Het is duidelijk dat iedereen is ontroerd door het resultaat. 

Sarah Sylbing, Ester Gould en Daan Bol bij de première van Klassen in Euroscoop Amsterdam

Kleine kinderen worden groot

Yunuscan kan zich nog goed herinneren dat Sarah en Ester een jaar geleden voor het eerst naar school kwamen om te vertellen over hun project. Yunuscan: “Ik dacht dat ze een grap maakten. Ook mijn ouders wilden het niet geloven. Maar ze waren heel serieus. Ze hebben me een jaar lang gefilmd. Ik ben supertrots op het resultaat. Het is echt heel mooi geworden.”

Toch vindt hij het ook raar zichzelf zo terug te zien op scherm. “Ik ben onwijs veel veranderd in een jaar. Ik ben een stuk langer nu en heb een zwaardere stem gekregen.” Ook Anyssa moest wennen zichzelf zo terug te zien. “Precies een jaar geleden stonden ze me nog te filmen toen ik met mijn verjaardagsjurk in de klas stond. Ik was toen nog zo klein," zegt Anyssa. 

Yunuscan, leerling op De Vier Windstreken

Onstuimig jaar

Het was een onstuimig jaar, voor zowel de makers als de hoofdpersonen. Als na de vertoning de mensen uit de zaal nog even de gelegenheid krijgen om vragen te stellen, zijn ook Sarah en Ester zichtbaar aangedaan. Alsof het jaar nog niet moeilijk genoeg was voor de kinderen, met alle strubbelingen op school en situatie thuis, kwam corona daar nog eens bovenop. 

Maar het gevoel van trots overheerst. Yunuscan glundert van begin tot eind van de avond. “Ik voel me echt super vereerd dat Sarah en Ester mij uit alle 22 leerlingen hebben gekozen een jaar lang te volgen.” Ook bij Anyssa is de lach niet van haar gezicht af te slaan. “Het was ontzettend leuk om met ze samen te werken. Het jaar is echt voorbij gevlogen. Het is echt zo mooi geworden!"

Anyssa, in het nagesprek met de makers

Echte filmsterren

Sterallures hebben Yunuscan en Anyssa nog niet. “Ik voel me nog precies hetzelfde als vorig jaar. Maar ik word al wel herkend op straat door mensen die me in de reclame hebben gezien op tv. Dat voelt best wel gek," zegt Anyssa. Yunuscan zegt blij te zijn dat hij eindelijk bewijs heeft dat hij is gefilmd. “Niemand van mijn vrienden geloven dat ik op tv kom. Nu kan ik het ze eindelijk laten zien.”

Helaas laten de strikte coronamaatregelen het niet toe nog even informeel na te praten nu iedereen direct na afloop de bioscoop moet verlaten. Maar het mag de pret niet drukken, de toon van Klassen is gezet. Yunuscan: “Ik kan niet wachten de rest van de afleveringen te zien!”

Anyssa, leerling op De Vier Windstreken

Kijk Klassen

Vanaf maandag 30 november om 21:25 uur op NPO 1. Meer weten over de serie? Ga naar de voorpagina, of lees meer.

Klik nog even verder