Zelfs als je geen gebruik maakt van de diensten van datareuzen en als je weinig data denkt te delen met hen, weten ze veel over je te zeggen op basis van patronen, zegt filosoof Bart van der Sloot. Clairy: "Weten algoritmes beter of ik mijn belasting ga betalen, dan ikzelf?"
Van der Sloot antwoordt zonder aarzeling: "Zeker."
Wij zijn ons niet bewust van ons onderbewuste, terwijl dat een belangrijke rol speelt bij het nemen van beslissingen, vertelt Van der Sloot. Bovendien zit bij ons ingebakken dat de uitkomst van een wiskundige formule 'wel zo zal zijn,' zegt filosoof Marjolein Lanzing. Als een algoritme vertelt dat iemand zijn belasting wel of niet gaat betalen, zal die wel gelijk hebben, "want het is toch een formule?"
"Het wordt ons voortdurend verkocht als makkelijk en in lijn met onze eigen wensen," zegt Bart van der Sloot over dataslurpende technieken. Als voorbeeld noemt hij een koelkast die je een seintje geeft, of zelfs al voor je bestelt, als een product op is. In sommige gevallen kan je daar zelfs niks aan doen. Een slimme energiemeter bijvoorbeeld, die om de zoveel minuten je energiestanden doorgeeft aan de maatschappij, wordt je bijna opgelegd.
"Het gaat over voorspelbaarheid," zegt filosoof Thomas Nys. "Over hoe wij waarschijnlijk zullen gaan handelen. Tegen die voorspelbaarheid houden we het idee in stand dat we zelf kunnen gaan beslissen om ook iets anders te doen." Ons gedrag kan dus nog wel afwijken van wat een techreus denkt dat je gaat doen, is de kanttekening van Nys.