Binnenkort is Ian Buruma de nieuwe hoofdredacteur van The New York Review of Books, het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift. Maar eerst zal hij de komende twee zondagen nog optreden in Het Filosofisch Kwintet als internationaal expert op het gebied van democratie.

In de eerste aflevering gaat het over de nieuwe verzuiling in Nederland. Mensen trekken zich steeds meer terug in hun eigen 'bubbel' en vergeten daarbij het algemene belang. Of zoals journalist Casper Thomas (ook aan tafel) zegt: 'In het stemhokje denken mensen: wie ben ik? En niet: wat is een ideale samenleving?'

Niet alleen in Nederland, maar in alle westerse democratieën zijn politieke opinies volgens Buruma steeds meer verbonden aan een idee van identiteit. "Dat mensen die niet in de  klimaatverandering geloven óók tegen immigratie zijn is niet per se logisch, maar toch horen die twee verschillende opinies bij dezelfde identiteit". Politiek zou over belangen moeten gaan en niet over identiteit, vindt hij. "Over belangen kun je compromissen sluiten, maar als het gaat om identiteit dan voel je je onmiddellijk aangevallen om wie je bent. Dan kun je je alleen maar blijven verzetten." Identiteitspolitiek ziet hij als een gevaar voor de democratie. "Als je je zo vastbijt in je identiteit dat het heilig wordt verklaard, dan heb je een enorm probleem voor een democratie. Want over heiligheid valt niet te marchanderen."