Wat gebeurt er wanneer je 41 jonge woningzoekenden in een ouderenflat plaatst? Versmelten de werelden van jong en oud of botsen ze?

Rust en regelmaat bepalen het bestaan van de bewoners van het verzorgingshuis Tuindorp Oost in Utrecht. Maar als door bezuinigingen steeds meer kamers leeg komen te staan, verzint men in Utrecht een list: Met het idee wat meer leven in de brouwerij te brengen kunnen 41 jonge woningzoekenden in de ouderenflats trekken. Versmelten de werelden van jong en oud of botsen ze?

Kun je van de nood een deugd maken? De oudere bewoners hebben hier zo hun eigen gedachten over. Sommigen zijn bang dat er veel gedoe van komt: herrie of andere overlast. Ans Stockschen (88), die haar demente man verzorgt, zit er niet op te wachten. Haar hoofd zit al vol met andere dingen. Ze kan zich bovendien niet voorstellen dat jongeren het leuk vinden om te wonen tussen al die oudjes. 'Wij oude mensen zijn toch hartstikke saai?'

Maar de 105-jarige mevrouw Raub en meneer Nagel (92) zien er vooral naar uit. Zij ‘snakken naar iets nieuws’ en 'kijken uit naar de verandering'

Arie (92) en Cuno (halverwege de 20) eten samen een ijsje in de tuin:
Arie: 'Lekker hard zijn die korstjes, hè?'
Cuno: 'Ja, ik vind het fucking chill.'

In de praktijk blijkt het samenbrengen van jong en oud niet zo vanzelfsprekend. Hoe werkt het initiatief om jong en oud samen te brengen? Hoe vergaat het samenwonen hen?

Met dank aan Careyn en Socius.
Producent: Een van de jongens.

PODCAST MET SPINVIS

Erik de Jong (Spinvis) componeerde speciaal voor Een Nieuwe Morgen  de muziek op basis van teksten van de jongeren. Ook maakte hij een vijfdelige podcast op basis van de inspirerende gesprekken die hij recent voerde met de bewoners van het verzorgingshuis.

Meer over Een Nieuwe Morgen