Het Grote Groene Idee is een amusementsshow gepresenteerd door Harm Edens, waarin uitvinders en slimme koppen de beste oplossingen voor het klimaatprobleem presenteren aan Nederland.

Do. 3 november, 21:30 uur - NPO 1

Vijf BN’ers reageren op nieuwe, verbazingwekkende en creatieve ideeën waarmee we iets kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Een show vol hoop en inspiratie, vol knappe koppen en doorzetters, met experimenten,  proeverijen en veel goede ideeën om zelf je steentje bij te kunnen dragen aan een gezondere toekomst. Een ode aan de inventiviteit. Als je het programma gezien hebt, zie je de toekomst weer wat rooskleuriger tegemoet. Je krijgt weer hoop dat we samen het klimaatprobleem kunnen oplossen.

Aan de science desk zitten futorologist Jacintha Scheerder en wetenschapsjournalist Diederik Jekel die duiden welke positieve impact de verschillende ideeën hebben op het klimaat.

Presentator Harm Edens

"Dat we samen een betere wereld moeten maken wordt steeds duidelijker. Gelukkig hoeven we niet te wachten op wereldleiders en multinationals, die veel te langzaam gaan. Zelf kunnen we namelijk ook heel veel doen. En elke goede keuze die we maken kan grote gevolgen hebben. Dus hebben we grote groene ideeën nodig, en gelukkig zijn die er genoeg."

Harm Edens

Panelleden

Tom Middendorp

Tom Middendorp heeft als Commandant der Strijdkrachten veel conflicten de revue zien passeren. Verreweg de grootste uitdaging? Klimaatverandering. Omgedoopt tot Klimaatgeneraal zet hij zich met veel passie in voor een beter klimaat en hoe individuen daaraan kunnen bijdragen.

Kim Lammers

Kim Lammers, voormalig hockey international, was lang topscorer in de hoofdklasse. Inmiddels is het haar doel om mensen in beweging te krijgen. In hun lichaam, maar zeker ook in bewustwording over leefstijl, gezondheid en duurzaamheid. En als we dan samen ook nog een circulaire sportindustrie kunnen bereiken, is het cirkeltje voor Kim helemaal rond.

Ramon Beuk

Ramon Beuk vertelt verhalen vanuit de keuken, want liefde gaat door de maag. Achter elk gerecht schuilt een verhaal, en dan het liefst zonder verspilling. Met zijn kookboeken staat hij graag zijn lezers bij in de keuken, want eten is niet alleen een goed gevulde tafel, maar ook het gevoel van samen zijn.

Ruben van der Meer

Ruben van der Meer kreeg vooral bekendheid als acteur en cabaretier. Tegen klimaatproblematiek nam hij een meer serieuze rol in als eerste mede-eiser in een rechtszaak van milieudefensie tegen Shell.

Ricky Koole

Ricky Koole kennen we als actrice en zangeres. Ze studeerde in 1995 af aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam en is te zien geweest in verschillende films en theatervoorstellingen. Al tijdens haar opgroeien werd ze door haar ouders gewezen op de negatieve effecten van autorijden, waardoor de auto toen het veld moest ruimen.

Eerdere HUMAN-programma's over het klimaat