Benieuwd welke ideeën de toekomst van onze planeet kunnen verbeteren? De 22 ideeën die gepresenteerd zijn in het programma Het Grote Groene Idee, staan hier op een rijtje.
Kleding
#1. Schone kleren
Vlek- en geurafstotende kleding, waardoor minder wasbeurten nodig zijn. Dat gaat verspilling van water tegen én is beter voor je kleding.
#2. Lekker tennissen
Tennis- en padelballen gemaakt van oude ballen. We gebruiken er jaarlijks zo'n 350 miljoen en ze zijn heel slecht voor het milieu: in de neongroene stof zit veel microplastic. Daarom wordt er bij de gerecyclde versie een biologisch vilt omheen gedaan.
#3. Goeie schoenen
Met een schoenrecyclemachine worden oude schoenen ontleed tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe schoenen. In de hoop de schoenindustrie circulair te maken.
Voedsel
#4 Geen overrijp fruit meer
Stickers voor op fruit, waarmee het rottingsproces met twee weken kan worden uitgesteld, om zo verspilling van fruit tegen te gaan.
#5 Klimaatbewuste taart
Taarten van reststromen fruit en groente. Afgedankt groente en fruit wordt niet zomaar weggegooid en gaat zo verspilling tegen.
#6 Klimaatbewuste snoepjes
Snoepjes van afgedankt fruit en groente. Door die afdankertjes te gebruiken, wordt verspilling van groente en fruit tegengegaan.
#7 Klimaatbewuste soep
Soepen van reststromen groente. De koppen en konten van tomaten worden bijvoorbeeld vaak weggegooid door fastfoodketens. Door ze her te gebruiken wordt er 750 duizend kilo per jaar aan verspilling tegengegaan.
#8 Weg met palmolie
Een vervangende olie voor alle soorten/toepassingen van palmolie. Minder ontbossing en met gebruik van ‘afvalstromen’, die nu als grondstof worden ingezet.
#9 Koffievrije koffie
Koffievrije koffie van lupinebonen, kikkererwten, zwarte bessen, cichorei. Lokale, niet-tropische grondstoffen. En dus zonder de bijsmaak van ontbossing, koffie is namelijk de opkomende boosdoener op dat gebied.
Energie
#10 Hooizak
Een hedendaagse vertaling van de ouderwetse hooikist. Zet het vuur/je inductieplaat uit en laat de pan nagaren in een hooizak. Bespaar zo energie en neem de tijd.
#11 Energieschutting
Ter vervanging van een standaard schuttingdeel, kun je ook een energieschutting plaatsen. De warmte vanuit de schutting gebruik je makkelijk in huis om energie mee te genereren. Met twee van deze schuttingdelen kun je tachtig procent minder gas creëren.
Afval
#12 Rouwbakfiets
Een milieubewuste manier van een laatste rit naar je uitvaart. Met de kist op de bakfiets. Met minder CO2-uitstoot en toegankelijker dan een rouwauto.
#13 Let it rain
Een regentap gemaakt van gerecycled plastic. Het bevat een wasbak, kraan en voetpomp. Gebruik regenwater in je tuin of op openbare plekken met deze regenton, en ga zo verspilling van water tegen.
#14 Tandenpoets-tabletten
Tandpasta-tabletten in glazen flesjes. Zonder toevoeging van onnodig water. En omdat het in glazen flessen zit, scheelt het enorm veel tubes die slecht zijn voor het milieu vanwege de plastic verpakking.
#15 Poets-tabletten
Schoonmaak-tabletten zonder toevoeging van onnodig water. Negentig procent bijna alle schoonmaakproducten bestaat namelijk uit water. Dat kan ook zonder. Ook in hervulbare/recyclebare flessen te verkrijgen, om plasticgebruik tegen te gaan.
#16 Zepen zonder zorgen
Handzeep zonder toevoeging van onnodig water. Te bestellen in poedervorm en makkelijk te bezorgen in een brievenbuspakket.
#17 Koffie op je lichaam
Producten voor persoonlijke hygiëne van koffiedik en sinaasappelschillen. Zo krijgen koffieresten en fruitresten een nieuw leven, en hoeven er geen, vaak voor de natuur toxische, ingredienten gebruikt te worden.
#18 Vegen met bamboe
Wc-papier van bamboe. Voor de productie van wc-papier worden jaarlijks vele hectares oerwoud verwoest. Bamboe is de snelstgroeiende plant ter wereld en heeft weinig ruimte nodig om te groeien, waardoor het een klimaatbewuste optie is om wc-papier van te maken.
#19 Verzorg je huid met fruit
Huidverzorgingsproducten van reststromen van groente en fruit. In glazen potjes. Zo krijgen resten groente en fruit en een nieuw leven en hoeven er geen andere ingrediëten voor gebruikt te worden. Zonder extra verpakking.
#20 Watercrematie
Resomeren, ook wel bekend als ‘watercrematie’. Resomeren is een chemisch proces waarbij het lichaam van een overledene in een stalen vat wordt opgelost in heet water. Minder CO2-uitstoot dan bij cremeren en zonder het gebruik van fossiele brandstoffen.
#21 Echte mest
Koemest uit mestoverschotten bij de boeren, in plaats van kunstmest. Kunstmest belast het milieu namelijk en put de bodem uit van belangrijke voedingsstoffen.
#22 BIJzondere zakjes
Herbruikbare bijenwasdoeken in plaats van wegwerpfolie of plastic zakjes. Bijenwas is een natuurlijk bijproduct dat bijen sowieso al produceren. Door dit te gebruiken hoeft er geen vervuilend plastic gebruikt te worden.