Een grote studioshow, gepresenteerd door Harm Edens, waarin bevlogen uitvinders en creatieve koppen de leukste en beste oplossingen voor het klimaatprobleem presenteren. Een ode aan de inventiviteit. De groene ideeën worden gepresenteerd aan een vierkoppig panel. Kleine en grote ideeën die we kunnen omarmen en die de wereld weer wat beter maken. Na Het Grote Groene Idee zie je de toekomst weer wat rooskleuriger tegemoet; je krijgt weer hoop dat we samen het klimaatprobleem wat minder groot kunnen maken.

Het Grote Groene Idee 2023 zie je op zondag 29 oktober om 21.30 uur op NPO 1.

De ideeën

Idee 1: Human Material Loop

Zsofia Kollar maakt kleding en textiel van een bijzondere grondstof. Een grondstof waar we nooit eerder bij stilstonden maar waar iedereen over beschikt, namelijk mensenhaar. Het klinkt vies, maar het is velen malen schoner dan wol. En net zo sterk als staal! Lopen we straks allemaal in een trui van mensenhaar?

Idee 2: No Waste Army

Thibaud van der Steen koopt voor een eerlijke prijs groente en fruit wat anders bij de boeren wordt weggegooid. Bijvoorbeeld vanwege een afwijkend gewicht, formaat of kleur. Of omdat het goedkoper ingekocht kan worden in het buitenland. Dankzij Thibaud krijgt het een nieuw leven in de vorm van lang houdbare producten, die je ieder kwartaal in een box thuis ontvangt!

Idee 3: Nova Innova

Ermi van Oers heeft als missie dat wij anders gaan kijken naar energiebronnen en gebruik gaan maken van wat de natuur ons te bieden heeft. Naast zonne- en windenergie bestaat er nu ook plantenenergie. Opgewekt door middel van fotosynthese kunnen planten ons voorzien van licht. Lopen we straks door parken die verlicht worden door de planten om ons heen?

Idee 4: Heau

Gemiddeld duurt het een minuut voordat iemand onder de douche stapt. Even naar de wc, langzaamaan uitkleden, alles om te voorkomen dat je onder een koude douche komt te staan. Daar heeft Philippe gelukkig een oplossing voor. Een douche die het warme water van de vorige douchebeurt opslaat zodat je de vólgende keer direct warm water hebt. Energie en waterbesparend, tot zo’n 4000 liter per persoon per jaar!

Het panel

Faiza Oulahsen

Activiste Faiza is één van de bekendste gezichten van Greenpeace Nederland. Ze was jarenlang campagneleider en maakte deel uit van de Artic 30, nu is ze hoofd Klimaat en Energie. Zelfs haar twee maanden gevangenschap in Rusland in 2013 houdt haar niet tegen te blijven strijden voor het klimaat.

Diederik Jekel

Wetenschapsjournalist Diederik is erg betrokken bij het klimaat. Zelf draagt hij op zoveel mogelijke manieren zijn eigen steentje bij. Daarnaast deelt hij op een toegankelijke manier informatie over het klimaat, met feiten en cijfers hoopt hij verandering teweeg te brengen.

Kristel Groeneboom

Ondernemer Kristel is eigenaar van het internationale containerbedrijf Container Service Groeneboom. Met haar containers maakt ze duurzame ontwikkelingen in arme landen mogelijk. Ze is de jongste Zakenvrouw van het Jaar ooit en ook de enige topvrouw met een lasdiploma. Ze werd in 2022 gekozen tot Zakenvrouw van het jaar.

Joris Linssen

Joris is entertainer, zanger, presentator én een gewone Nederlander. Hij is onder andere bekend van Taxi, Joris’ Kerstboom en van Hello, Goodbye. Maar zelf stapt hij zo min mogelijk in het vliegtuig.

Meer programma's over het klimaat