Wie zijn de makers van STAAL? Op deze pagina vind je meer informatie over hen.

Joey Boink

Voor STAAL was co-regisseur Joey Boink gedurende drie jaar veelvuldig met de cameraploeg te vinden in de staalfabriek, in de duinen en in  de dorpskroeg van Wijk aan Zee. Joey (1984), opgeleid als politicoloog, zoekt in zijn werk naar menselijke verhalen achter het nieuws. Zijn eerste lange film Burden of Peace (2015, HUMAN), over de procureur-generaal van Guatemala, werd in meer dan vijftig landen vertoond en won diverse prijzen.

Maaik Krijgsman

Maaik Krijgsman (1969) is filmmaker. Hij regisseerde onder meer de reisseries Langs de oevers van de Yangtze en Door het hart van China voor VPRO. Voor de serie O’Hanlons Helden won hij samen met co-regisseur Roel van Broekhoven de Zilveren Nipkowschijf. Hij is hoofdschrijver van de internationale drama-serie Elixer die in 2025 uitkomt.

 

 

Maaike de Gruyter

Maaike de Gruyter Begon in 1995 als redacteur en researcher voor informatieve programma’s bij de publieke omroep. Ze heeft o.a. documentaireseries gemaakt als Cuba na Castro (VPRO, 2019) en Roosen & Borst (HUMAN, 2020, 2022 en 2024). Voor STAAL deed zij samen met Joey Boink de eerste research en vervolgens heeft ze, eveneens samen met hem, de regie van de serie op zich genomen.

Pelle Asselbergs

Pelle Asselbergs (1988) is filmeditor en werkte aan tal van bekroonde documentaireseries waaronder Klassen (2020), Onze Man in Teheran (2015, Zilveren Nipkowschijf) en de Netflix serie Human Playground (2022). Hij bedacht de serie STAAL en schreef samen met showrunner Maaik Krijgsman het script.

Rene van 't Erve

René van ‘t Erve werkt al ruim 30 jaar als researcher voor documentaire- en filmproducties. Daarnaast werd hij ook initiator en producent van Volksopera en community artprojecten. Hierover maakt hij als regisseur de documentaire ‘Opera in de Rimboe.’ Voor de research van STAAL trok hij samen op met collega Wytzia Soetenhorst.

 

Wytzia Soetenhorst

Wytzia Soetenhorst werkt al ruim 30 jaar als researcher voor televisie- en filmproducties. In de afgelopen jaren werkte zij o.a. aan documentaires van Coco Schrijber (Look what you made me do) en Digna Sinke (Onder de oppervlakte). Voor STAAL zocht ze samen met Rene van ’t Erve veel van de personages die de serie bevolken. 

Interview met maker Pelle