Een film van Joey Boink

Uitzending is niet meer beschikbaar

De gevaarlijkste baan van de wereld

Hoe breng je vrede en veiligheid in een klein land waar elke dag meer dan 20 mensen worden vermoord?

Guatemala is een paradijs voor moordenaars, dieven en verkrachters. Vrijwel nooit wordt er iemand opgepakt, laat staan veroordeeld. Burden of Peace is het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz, de eerste vrouw aan het hoofd van het Openbaar Ministerie, die de strijd aanbindt met drugsbendes, corruptie en straffeloosheid.

In 2010 wordt Paz y Paz aangesteld als Procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie. Ze ziet het als haar opdracht een eind te maken aan de corruptie en de wetteloosheid in haar land. Ze beperkt zich niet tot de criminele praktijken van nu, maar doet ook onderzoek naar de wandaden tijdens de burgeroorlog (1960-1996), waarin 200.000 Maya Indianen door het leger vermoord werden. Paz y Paz schrijft wereldgeschiedenis als zij oud-dictator Efraín Ríos Montt laat voorkomen en de rechtbank hem veroordeelt voor genocide.

Filmmaker Joey Boink en promovendus Sander Wirken ontmoeten Paz y Paz tijdens een verblijf in Guatemala. Zij zijn onder de indruk van de vrouw die op het punt staat om aan één van de meest risicovolle banen ter wereld te beginnen. Ze trekken de stoute schoenen aan en vragen of het mogelijk is een film over haar te maken. Paz y Paz stemt toe en Boink en Wirken krijgen gedurende de hele periode van haar procureur-generaalschap volledige toegang tot haar wereld. Het leidt tot een intieme film over het leven van een bijzondere vrouw die voor een vrijwel onmogelijke opgave staat.

“Toen ik de functie van Procureur-generaal accepteerde wist ik dat er risico’s aan waren verbonden. We hebben altijd gezegd: Het gaat er niet om hoe ik begin, maar hoe ik eindig.”

Met het genocideproces maakt Paz y Paz invloedrijke vijanden. Dit zijn niet alleen de leden van de nieuwe regering, die de genocide glashard ontkennen, maar ook oud-militairen en gezaghebbende zakenmensen zoals Méndez Ruiz: “Ze mag dan charmant zijn met haar zachte stem, en je kunt denken: ‘arm klein dikkerdje’, maar ze is niet geschikt voor dit werk. Ze komt van een andere wereld. De wereld van mensenrechten.”

Deze machtige opponenten zorgen ervoor dat, ondanks de successen die Paz y Paz boekt, haar ambtstermijn van vier jaar vroegtijdig wordt beëindigd. Omdat haar beveiliging direct wordt gestopt vlucht ze direct na haar laatste werkdag met haar gezin naar het buitenland, waarmee een abrupt einde aan het verhaal van de film komt.

Claudia Paz y Paz werd in 2013 genomineerd voor de Nobelprijs voor Vrede en Forbes noemde haar ‘één van de vijf invloedrijkste vrouwen ter wereld’. Onder haar leiding werden tien keer zoveel moorden opgelost dan in voorgaande jaren.

Burden of Peace beleeft zijn wereldpremière op 21 maart 2015 tijdens het Movies That Matter Festival in Den Haag. De film zal verder o.a. te zien zijn in Praag, London, New York, Buenos Aires, Berlijn, Phoenix en Toronto.

De film is geproduceerd door Framewerk met steun van Human.

Voor de realisering van de film hebben de makers o.a. geld opgehaald door middel van crowdfunding. Het was een van de meest succesvolle crowdfundingcampagnes in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Website Burden of Peace