Laura, Rachel en Rosalba hebben alle hoeken van de kamer gezien. Totdat ze zeiden: genoeg. Laura pakte een mes, Rachel een pistool en Rosalba mixte gif door de gehaktballetjes van haar man. Deze vrouwen overleefden hun gewelddadige relatie door zelf moordenaar te worden. 2Doc: Look what you made me do van filmmaker Coco Schrijber is een film over angst, woede en een besluit.

27 juli | 22:05 uur | NPO 2

Terwijl Laura, Rosalba en Rachel vertellen over hun daad, blikken ze terug op de omstandigheden die hen hiertoe dwongen. Hoewel het hen nog steeds zwaar valt, zagen ze moord als enige oplossing en kozen ze voor zichzelf. Een vierde vrouw, om veiligheidsredenen verborgen in rode schaduw, vertelt over haar gewelddadige man. Laura, Rachel en Rosalba geven haar advies. Wordt de rode vrouw slachtoffer of dader?

Tussen de verhalen dweilt een schoonmaker het bloed op van een vermoorde vrouw. Elke week heeft hij wel een klusje of twee. Laura, Rachel en Rosalba liggen niet op de berg van ruim 30 duizend* vrouwen die jaarlijks worden gedood door hun (ex-)partner. Ze hebben het overleefd.

*Disclaimer: Op basis van de huidige cijfers is het aantal vrouwen dat door hun partner wordt gedood hoger dan in de film wordt vermeld.

Laura

"Toen ik mijn moeder vertelde dat een jongen me sloeg op het schoolplein, zei ze: 'dat is omdat hij je leuk vindt'. De vrouwen die ik ontmoette hadden - net als ik van mijn moeder - geleerd dat het normaal was om handen te moeten wegslaan, aanrandingen te moeten pareren met een grapje en als het niet lukte, de vernedering te moeten accepteren. Van jongs af aan word je als vrouw geleerd dat je je woede moet onderdrukken, dat woede niet vrouwelijk is. Ik wilde een film maken die langzaam explodeert, niet genuanceerd en rationeel, want woede kent geen nuance."

Coco Schrijber, filmmaker

Rosalba

Coco Schrijber hanteert als filmmaker onverwachte invalshoeken waarmee ze elk onderwerp laat kantelen. Haar ongetemde fantasie resulteert in soms verontrustende verhalen die van de kijker een ongemakkelijke voyeur maken. Haar debuut First Kill (2000), over de schoonheid van oorlog, won vele prijzen. Hierna volgden Bloody Mondays & Strawberry Pies (2008), waarvoor ze een Gouden Kalf won, en How to meet a Mermaid (2016). Look what you made me do ging in première op IDFA 2022.

2Doc: Look what you made me do, donderdag 27 juli, 22.10 uur, HUMAN, NPO 2 en NPO Start

Meer over dit onderwerp