OBA Live

Te gast is natuurkundige Bastiaan Florijn over metamaterialen

OBA Live

Te gast is natuurkundige Bastiaan Florijn over metamaterialen

Hoofdgast is natuurkundige Bastiaan Florijn over metamaterialen. Voorheen was het zo dat we spullen maakten van materialen die voorhanden waren: hout, steen, en later kunststof. Aan de Universiteit Leiden worden nu metamaterialen ontwikkeld: programmeerbare materialen met eigenschappen die tegen de logica en de natuur in kunnen gaan. Zulke materialen kunnen worden gebruikt voor gebouwen die niet kunnen instorten, terugverende bumpers en menselijke spieren. Kunnen we straks toveren?

Boris van der Ham met zijn rubriek ‘Van de Voorzitter’
Boris van der Ham is voorzitter van het Humanistisch Verbond en geeft maandelijks commentaar op een actualiteit.

Chris van der Heijden over een revolutie in de Spaanse politiek
Het Spaanse politieke landschap is revolutionair veranderd met de opkomst van twee populistische partijen. Hun invloed is immens. Van der Heijden analyseert de consequenties.
Chris van der Heijden is historicus

Nelleke Noordervliet bespreekt het boek ‘Meursault: contre-enquete’ van de Franse-Algerijnse auteur Kamel Daoud. Tegen Daoud is onlangs vanwege dit boek een ‘fatwa’ uitgevaardigd, een islamitische banvloek. Zijn boek is een fictief vervolg op de beroemde roman l’ Etranger van Albert Camus uit 1942, waarin deze zijn ideeën over humanisme en existentialisme uitwerkt.
Nelleke Noordervliet is schrijfster

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OBA Live 7-1-2015

vanaf 00:02:05