OBA Live

Wim Berkelaar over historicus en raddraaier Pieter Geyl

OBA Live

Wim Berkelaar over historicus en raddraaier Pieter Geyl

Hoofdgast Wim Berkelaar portretteert historicus en raddraaier Pieter Geyl.
Pieter Geyl (1887 – 1966) was een – nu ten onrechte vrijwel vergeten - historicus van formaat die aan diverse universiteiten in binnen- en buitenland werkte – meest als hoogleraar. Hij was een voorstander van een ‘Groot Nederland’ bestaande uit Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika. In 1957 kreeg hij de P.C. Hooftprijs voor zijn wetenschappelijk en essayistisch werk. Verder publiceerde hij poëzie, detectives, essays en monografieën. Postuum verscheen er van hem een zeldzaam openhartige biografie ‘Ik die zo weinig in mijn verleden leef’, met vele anekdotes uit zijn privé-leven.
Wim Berkelaar is historicus.
Uitzending in de serie raddraaiers, over mensen die van invloed zijn op onze moraal.

Gawie Keyser recenseert de film ‘Dheepan’.
Regisseur Jacques Audiard (1952) won dit jaar de Gouden Palm voor de beste film met ‘Dheepan’. Een Tamilstrijder vormt in een vluchtelingenkamp in Sri Lanka een gezin met een volstrekt onbekende vrouw en een jong meisje om meer kans te maken op een verblijfsvergunning. Ondanks het thema noemt Audiard de film zelf geen politieke film maar een film over de liefde.
Gawie Keyser is filmjournalist bij De Groene en schrijft blogs op Human.nl

Onno Blom over schrijver George Gissing
George Gissing (1857-1903) is een jong gestorven broodschrijver, die maar liefst 23 romans schreef. Het succes kwam pas na zijn dood. George Orwell noemde Gissing de beste schrijver ter wereld. Onlangs kwam in Nederland zijn vuistdikke roman 'New Grub Street' uit (vertaling Mario Molengraaf, in NRC en Volkskrant 5 sterren).
Onno Blom is literair publicist en biograaf van Jan Wolkers.