Brainwash radio

Brainwash radio

Humans denktank van filosofen, wetenschappers, schrijvers en bijvoorbeeld comedians doet iedere maand in Brainwash radio een poging de door de dagelijkse nieuws- en opinie-lawine overvolle hersens van de luisteraar een beetje schoner te spoelen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Filosoferen bij de actualiteit met Laurens Knoop, Gawie Keyser en Jannet Vaessen

vanaf 00:00:00

Humans denktank van filosofen, wetenschappers, schrijvers en bijvoorbeeld comedians doet iedere maand in Brainwash Radio een poging de door de dagelijkse nieuws- en opinie-lawine overvolle hersens van de luisteraar een beetje schoner te spoelen.Ze vertellen verhalen, doen veldonderzoek, proberen ideeën uit, en bieden zo een nieuw perspectief op dat wat vanzelfsprekend leek. Dat alles improviserend en filosoferend onder leiding van Stephan Sanders, met deze keer Laurens Knoop, Gawie Keyser en Jannet Vaessen.

Filmjournalist Gawie Keyser over de film Logan Lucky

vanaf 00:04:20

Ontheemd, zo voelde filmjournalist Gawie Keyser zich toen hij deze zomer zijn geboorteland Zuid-Afrika bezocht. Maar óók bij terugkeer in Nederland voelde hij niet thuis. Om zaken nog erger te maken zag hij toen ook nog de nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh, getiteld Logan Lucky over witte mensen die zich displaced voelen in eigen land.

Jannet Vaessen over sociale ongelijkheid

vanaf 00:18:35

Of we nu willen of niet, we beoordelen elkaar voortdurend. Op uiterlijk, afkomst, sekse, opleiding en inkomen. Binnen een paar seconden vormen we ons een beeld van de ander. Voor een kleine groep mensen pakt dat bijna altijd goed uit. Wie zijn die mensen? Wanneer hoor je bij de ingroup en waar word jij buitengesloten? Dat vraagt Jannet Vaessen zich in haar boek 'Iedereen Inc'.Jannet Vaessen is historicus en algemeen directeur van WOMEN Inc., grootste vrouwennetwerk van Nederland.

Laurens Knoop over meesterschap en het gevecht van de eeuw

vanaf 00:28:54

Het 'gevecht van de eeuw' dit weekend is gewonnen door de Amerikaanse bokser Floyd 'Money' Mayweather. Toch beheerst hij het ware meesterschap niet, betoogt Laurens Knoop in Brainwash RadioLaurens Knoop studeerde af aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en heeft een achtergrond als managementconsultant en onderzoeker. Hij is oprichter en algemeen directeur van The School of Life in Nederland. Daarvoor stichtte hij Stichting Brandstof, een creatief conceptbureau voor inhoudelijke filosofieprogramma’s.

Stephan Sanders over Macron en distinctiedrift

vanaf 00:44:57