Brainwash radio

Brainwash radio

Humans denktank van filosofen, wetenschappers, schrijvers en bijvoorbeeld comedians doet iedere maand in Brainwash radio een poging de door de dagelijkse nieuws- en opinie-lawine overvolle hersens van de luisteraar een beetje schoner te spoelen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schrijver Niña Weijers over het verschil tussen de echte en de virtuele wereld

vanaf 00:02:24

De meeste mensen zijn van jongs af aan liever een stille meerderheid dan een uitgekotste minderheid. Dat dat gevaarlijk kan zijn zag Niña Weijers in de Netflix-serie Black Mirror.Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Haar debuutroman De Consequenties (2014) werd beloond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2015. Ook schrijft ze voor De Groene Amsterdammer en is ze redacteur bij De Gids.

Filmjournalist Gawie Keyser over 'Bamboozled' van Spike Lee

vanaf 00:16:05

Hoe kan het dat de blackface een comeback maakt? Dat vraagt Gawie Keyser zich af na het zien van de film 'Bamboozled' van Spike Lee.Gawie Keyser is schrijver en filmjournalist voor onder meer De Groene Amsterdammer. Hij werkte voor het radioprogramma OBA Live van Human en schrijft de column Gawie Weet Raad, over film en filosofie. Daarnaast geeft hij in filminstituten door heel Nederland masterclasses over film en over leven.

Politicoloog Daniël Mügge over onze haat-liefdeverhouding met cijfers

vanaf 00:26:21

Daniel Mügge is hoogleraar 'Political Arithmetic' aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek probeert hij te ontrafelen waarom we de economie zo meten als we dat doen. Volgens hem verwachten we te veel van cijfers en voedt dat het nihilisme van boze burgers.

Presentator Stephan Sanders over de dood van Fidel Castro

vanaf 00:42:00

Presentator Stephan Sanders vat, improviserend en filosoferend, samen. Deze keer over de dood van Fidel Castro.