Brainwash radio

Brainwash radio

Humans denktank van filosofen, wetenschappers, schrijvers en bijvoorbeeld comedians doet iedere maand in Brainwash radio een poging de door de dagelijkse nieuws- en opinie-lawine overvolle hersens van de luisteraar een beetje schoner te spoelen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schrijver Niña Weijers over genetische manipulatie

vanaf 00:03:36

In de kranten ging het de laatste weken veelvuldig over kiembaangentherapie, een techniek waarbij mensen en hun nakomelingen blijvend genetisch veranderd worden. In Europa strikt verboden, maar waarom eigenlijk? Daarover Niña Weijers in Brainwash Radio. Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Haar debuutroman De Consequenties (2014) werd beloond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2015. Ook schrijft ze voor De Groene Amsterdammer en is ze redacteur bij De Gids.

Filmjournalist Gawie Keyser over de Netflix-serie Designated Survivor

vanaf 00:16:30

Met een nieuw onderzoek naar de mails van presidentskandidaat Hillary Clinton krijgen de verkiezingen in Amerika een nieuwe -politieke- dimensie. Hoe anders gaat het er aan toe in de Netflix-serie Designated Survivor, waar de commander-in-chief na een aanslag zonder verkiezingen in het zadel komt. Wat zegt deze serie over strijd tussen Trump en Clinton? Daarover Gawie Keyser. Gawie Keyser is schrijver en filmjournalist voor onder meer De Groene Amsterdammer. Hij werkte voor het radioprogramma OBA Live van Human en schrijft de column Gawie Weet Raad, over film en filosofie. Daarnaast geeft hij in filminstituten door heel Nederland masterclasses over film en over leven.

Filosoof en bestuurskundige Haroon Sheikh over een nieuwe geopolitieke orde

vanaf 00:30:14

Met Rusland en China, maar ook Latijns-Amerika en delen van het Midden-Oosten als wereldmachten, is er een nieuwe geopolitieke orde aan het ontstaan. Economische en militaire machtsverhoudingen verschuiven. In Brainwash Radio onderzoekt Haroon Sheikh wat daar de gevolgen van zijn. Haroon Sheikh studeerde bestuurskunde, politicologie en filosofie. Hij promoveerde aan de Vrije Universiteit (VU) op een onderzoek naar de invloed van tradities op moderne samenlevingen. Sheikh is hoofd research bij investeringsmaatschappij Dasym en verbonden aan het Ethos-instituut van de VU.

Presentator Stephan Sanders over het proces Wilders

vanaf 00:42:59

Presentator Stephan Sanders vat, improviserend en filosoferend, de uitzending van Brainwash Radio samen. Met deze keer in het bijzonder aandacht voor het proces tegen Geert Wilders.