OBA Live

Stephan Sanders over Amerikaans schrijver en raddraaier Philip Roth

OBA Live

Stephan Sanders over Amerikaans schrijver en raddraaier Philip Roth

Stephan Sanders over Amerikaans schrijver en raddraaier Philip Roth.
En weer ging dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur aan zijn neus voorbij: Philip Roth (1933) won al heel wat prijzen voor zijn romans, maar niet de Nobelprijs. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste Amerikaanse schrijver van de tweede helft van de twintigste eeuw. Een van zijn bekendste werken is Portnoy’s Complaint (1969) waarin seksualiteit een revolutionaire rol speelt. Andere thema’s in zijn werk zijn de Amerikaanse geschiedenis en de Joodse Identiteit.

Laurens Knoop organisator van Brainwash: het multidisciplinaire denkfestival dat plaatsvindt op 24 oktober op diverse locaties in Amsterdam en waar verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen.

Jhim Lamoree over Rembrandt, Munch en Van Gogh.
Rembrandt kwam opnieuw in het nieuws vanwege de voorgenomen aankoop van twee portretten uit 1634 door het Rijksmuseum (met geld van minister Bussemaker). De schilderijen kosten samen 160 miljoen. Zijn ze dat waard en hoe kwam die prijs tot stand? En bij het nabij gelegen Van Goghmuseum kunnen de schilderijen van Munch en Van Gogh vergeleken worden. Waarin verschillen de twee schilders? Wat maakt de vergelijking tussen die twee schilders interessant?
Jhim Lamoree is kunstcriticus en conservator, hij schrijft voor Vrij Nederland

Karin Spaink met haar rubriek over internet