Op deze onderwijspagina over seksualiteit vind je video's en lesmateriaal over loverboys, #metoo en kan je in gesprek met leerlingen over communiceren en grenzen aangeven tijdens de seks. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Loverboys - bovenbouw po/onderbouw vo

Loverboys herken je meteen [fictie]

Amber is smoorverliefd op haar vriendje, die haar geen moment met rust laat. Ambers moeder, Margôt, heeft een voorlichtingsavond over loverboys gehad en besluit eens serieus met haar dochter te praten.

Loverboy of een bezitterig vriendje? [fictie]

Juna krijgt prachtige cadeaus van haar vriendje. Zij ziet daar geen kwaad in, maar broer Yannick vindt het maar verdacht. Is hij een loverboy of een bezitterig vriendje? Waarom krijgt Juna van die dure cadeaus? Gaat ze inzien dat haar vriendje niet goed voor haar is?

Grenzen aangeven - vo/mbo

Hoe weet je of je over iemands grenzen heen gaat?

Niels (14) ging met zijn vrienden naar jongerenfeesten. Daar gebeurden veel spannende dingen, die Niels zelf ook wel eens wilde proberen. Een meisje vingeren op de dansvloer bijvoorbeeld. Maar hoe pak je zoiets aan? Als het meisje niet reageert, denkt Niels dat ze het fijn vindt. Maar daar denkt hij later anders over als hij het meisje later huilend in een hoekje ziet staan...

Hoe ver moet je gaan voor je vriendje?

Sophie (16) had een leuk vriendje van negentien. Alleen wilde hij vaak dat zij hem oraal bevredigde terwijl zij dat eigenlijk niet wilde. Nu het uit is, blikt ze daarop terug. Wat had ze anders willen doen? En wat zou jij in deze situatie doen?

Communicatie tijdens de seks

Durf jij aan je lover of scharrel aan te geven wat je lekker vindt tijdens de seks? 3FM-dj Eva Koreman en seksinfluencer Linda de Munck zoeken voor je uit hoe je dit het beste aanpakt. Hoe maak je seks leuk? Hoe geef je aan wat je fijn vindt? En wat je níet fijn vindt?

Grensoverschrijdend gedrag - mbo/hbo

Mannen in gesprek over grensoverschrijdend gedrag

Foute appjes, billen knijpen in de kroeg en misbruik van machtsposities op de werkvloer. Onderwerpen die de laatste maanden veel voorbij kwamen. Vaak kwamen vrouwen aan het woord en spraken zij over hun ervaringen. Maar hoe praten mannen onderling over grensoverschrijdend gedrag? 3FM-dj's Frank, Herman, Yoeri en Joost gaan erover in gesprek.

Stellingen
  • Praten over #metoo kun je het beste overlaten aan vrouwen of mensen die dat hebben ervaren
  • Ik vind de grens tussen flirten en grensoverschrijdend gedrag heel duidelijk