Grenzen aangeven

Seksualiteit

Op deze onderwijspagina over seksualiteit vind je video's en lesmateriaal over loverboys, #metoo en kan je in gesprek met leerlingen over communiceren en grenzen aangeven tijdens de seks. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Loverboys en pedofilie - bovenbouw PO/onderbouw VO

Schijnliefde [fictie]
Amber is smoorverliefd op haar vriendje, dat haar geen moment met rust laat. Ambers moeder, Margôt, heeft een voorlichtingsavond over loverboys gehad en besluit eens serieus met haar dochter te praten.

Lesbrief - Loverboys herken je meteen
Leerlingwerkblad - Loverboys herken je meteen

Loverboy of een bezitterig vriendje? [fictie]
Juna krijgt prachtige cadeaus van haar vriendje. Zij ziet daar geen kwaad in, maar broer Yannick vindt het maar verdacht. Is hij een loverboy of gewoon een bezitterig vriendje? Waarom krijgt Juna van die dure cadeaus? Gaat ze inzien dat haar vriendje niet goed voor haar is?

Lesbrief - 8 kilo blauw goud en een bontjas
Leerlingwerkblad - 8 kilo blauw goud en een bontjas

Ben je een pedofiel? [fictie]
Bob is lid van een turnvereniging. Zijn favoriete trainer is daar een paar jaar geleden ontslagen, omdat hij losse handjes zou hebben. Nadat hij is verhuisd komt Bob bij zijn nieuwe club plotseling oog in oog te staan met zijn oude trainer.

Lesbrief - Je bent echt vies
Leerlingwerkblad - Je bent echt vies

Grenzen aangeven - VO/MBO

Mag ik je vingeren?
Niels (14) ging met zijn vrienden naar jongerenfeesten. Daar gebeurden veel spannende dingen, die Niels zelf ook wel eens wilde proberen. Een meisje vingeren op de dansvloer bijvoorbeeld. Maar hoe pak je zoiets aan? Als het meisje niet reageert, denkt Niels dat ze het fijn vindt. Maar daar denkt hij later anders over als hij het meisje later huilend in een hoekje ziet staan...

Lesbrief - Hé, mag ik je vingeren
Leerlingwerkblad - Hé, mag ik je vingeren

Hoe ver moet je gaan voor je vriendje?
Sophie (16) had een leuk vriendje. Alleen wilde hij vaak dat zij hem oraal bevredigde terwijl zij dat eigenlijk niet wilde. Nu het uit is, blikt ze daarop terug. Wat had ze anders moeten doen?

Lesbrief - Orale bevrediging
Leerlingwerkblad - Orale bevrediging

Communicatie tijdens de seks
Durf jij aan je lover of scharrel aan te geven wat je lekker vindt tijdens de seks? 3FM-dj Eva Koreman en seksinfluencer Linda de Munck zoeken voor je uit hoe je dit het beste aanpakt. Hoe maak je seks leuk? Hoe geef je aan wat je fijn vindt? En wat je níet fijn vindt?