Op deze onderwijspagina over seksualiteit vind je video's en lesmateriaal over het zoeken naar je seksualiteit en gender. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

In gesprek over je gender en seksualiteit - VO/MBO

In Behind My Scene interviewt 3FM-dj Timur Perlin LHBTI-jongeren over een heftig maar belangrijk moment in hun leven en rondom hun coming out. Hierna wordt dit moment door een groep acteurs nagespeeld. Wat leidt tot bijzondere maar ook emotionele scenes.

#1: Marijn
Een christelijke school waar studenten geforceerd worden ge-out, dat is de achtergrond voor Marijns verhaal. Door een ongelukkige situatie ontdekt zijn school dat hij op jongens valt en dat zorgt voor een hoop commotie.

#2: Fayaaz
Hen is no-binair, moslim, queer en opgegroeid in Suriname. Door een foto op Facebook, waarop hen met een jongen staat te zoenen, werd Fayaaz ge-out. Door diens familie werd hen naar een psycholoog gestuurd om hen weer "beter" te maken.

#3: Nick
Tijdens zijn diploma-uitreiking komt Nick uit de kast als transman. Zijn moeder reageert hier zo heftig op, dat zij de ceremonie verlaat.

Homoseksualiteit - bovenbouw PO/onderbouw VO

Twijfelen aan seksuele geaardheid [fictie]
Amber wordt gepest op school, omdat haar moeder lesbisch is en Amber het dus ook wel zal zijn… Amber denkt dat als Wendell, de vriendin van haar moeder, het huis verlaat, haar klasgenoten anders over hen zullen denken.

Homoseksualiteit - onderbouw VO

Grapje of laagdrempelige homofobie?
Eva is lesbisch en merkt dat haar vriendinnen daar helemaal geen probleem van maken. Maar dat lijkt voor homoseksuelen van het mannelijke geslacht anders te zijn volgens Eva. Zeker in een machowereld. Worden zij net zo makkelijk geaccepteerd? Know Shit-presentator Rens Polman en Eva gaan op onderzoek uit. Ze spreken voetballer Han over zijn ervaring met vooroordelen over homo’s in de voetbalwereld. Toen hij zich bij een nieuw voetbalteam wilde aansluiten zei één van de teamleden “Je mag bij ons voetballen maar dan moet je wel apart douchen.” Han weet dat het bedoeld is als grapje maar hij kan er niet om lachen.

 

 

Homoseksualiteit - VO/MBO/HBO

Lesbische seks: hoe dan?!
Eva (19) en Hannah (17) uit het Tussenuur panel zijn het over een aantal zaken eens: met vrouwen zoenen (en vrijen) is lekker en seksuele voorlichting op scholen is hopeloos achterhaald. Bij Hannah en Eva werd op school heel summier over seks tussen dezelfde sekse gesproken. Zo summier dat toen Eva en Hannah voor het eerst met een meisje intiem waren, ze eigenlijk geen flauw benul hadden wat ze moesten doen.

 

Genderdiversiteit - MBO/HBO

Moet je in een hokje passen?
Dramaturg Selm Wenselaers gaat op zoek naar de betekenis van genderfluïditeit in een binaire wereld. Wenselaers voelt zich geen hij en geen zij, maar genderfluïde en wordt het liefst aangeduid met 'hen'.

Genderdiversiteit - VO

Meisje in jongenskleren
Ikbal (13) draagt graag jongenskleren in tegenstelling tot haar tweelingzusje. Steeds vaker krijgt ze de vraag: ben je nou een jongen of een meisje?

Transgender - bovenbouw PO/onderbouw VO

Transgender
Roos is geboren in een jongenslichaam, maar gaat nu door het leven als meisje. Moet ze dit straks vertellen aan haar nieuwe klasgenoten in de brugklas of niets zeggen met de kans dat ze daar op een dag toch achterkomen?

Hieronder een aantal filosofische vragen om te bespreken in de klas:
- Wat is een dilemma precies?
- Heb je zelf weleens een dilemma gehad? Hoe ging je daarmee om?
- Wie kan je om hulp vragen als je zelf een dilemma hebt?
- Herken je het dilemma uit de aflevering?

- Ken je mensen die zich niet zo voelen als het lichaam waarin ze geboren zijn? Hoe ga je daarmee om?
- Waar ben jij trots op?
- Wat zou jij doen als je Roos was?

Waarom moet je kiezen of je een jongen of een meisje bent?
"Waarom zou je eigenlijk een jongen of een meisje moeten zijn? Wat is eigenlijk het nut van die twee hokjes in een paspoort?" Dat vraagt gastdenktanker Elisa zich af, wiens nichtje ooit een meisje was. Filosoof Stine is in een speelgoedwinkel en laat iets zien waar filosofe Simone de Beauvoir van gegruweld zou hebben. Elise gaat in gesprek met Jo, die bewust niet de keuze maakt om een jongen of een meisje te zijn en denktanker Menno doet een heel stoer experiment: hij gaat naar school, gekleed als meisje.

Transgender - VO/MBO

Gevolgen wachtlijsten transgenderzorg
Waarom zijn de wachtlijsten in de genderzorg zo lang en wat zijn de gevolgen daarvan? Dat is de vraag van de 16-jarige Dante uit Den Haag. Om haar vraag te onderzoeken, duikt ze samen met Linda de Munck in de wereld van de wachtlijsten in de genderzorg. Dante is zelf transgender en weet dat al vanaf hele jonge leeftijd. Om Dante’s vraag te beantwoorden ontmoeten ze transjongen Nick in een atelier in Utrecht. Nick wacht al meer dan een jaar op een intakegesprek bij de genderpoli bij het VU medisch centrum. Door het lange wachten is hij depressief geworden.

 

Polyamorie - VO/MBO

Polyamorie, waarom niet!?
Polyamorie betekent dat je een liefdesrelatie aangaat met meerdere personen. Chaya (18) is geïnteresseerd in polyamorie, maar ze merkt dat haar vriendinnen daar gek op reageren. Die denken dat poly alleen maar gaat om seks en vreemdgaan. Chaya wil weten waarom er zo veel haat en onbegrip is over polyamorie en open relaties? En: Hoe begin je nou eigenlijk zo'n relatie?

Om dat te onderzoeken gaat ze met Linda de Munck op pad. Ze ontmoeten Isabeau en Bas, die een polyamoreuze relatie hebben. Later ontmoeten ze Anne en Leila van Instagramaccount @seksuologeninspe. Zij kunnen Linda en Chaya alles vertellen over liefde en seks.