Gender

Seksualiteit

Op deze onderwijspagina over seksualiteit vind je video's en lesmateriaal over het zoeken naar je seksualiteit en gender. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

Homoseksualiteit - bovenbouw PO/onderbouw VO

Twijfelen aan seksuele geaardheid [fictie]
Amber wordt gepest op school, omdat haar moeder lesbisch is en Amber het dus ook wel zal zijn… Amber denkt dat als Wendell, de vriendin van haar moeder, het huis verlaat, haar klasgenoten anders over hen zullen denken.

Lesbrief - Denk je dat ik lesbisch ben?

Leerlingwerkblad - Denk je dat ik lesbisch ben? 

Homoseksualiteit - VO/MBO/HBO

Lesbische seks: hoe dan?!
Eva (19) en Hannah (17) uit het Tussenuur panel zijn het over een aantal zaken eens: met vrouwen zoenen (en vrijen) is lekker en seksuele voorlichting op scholen is hopeloos achterhaald. Want we weten niet hoe dat bij jou ging, maar bij onze meiden op school werd heel summier over seks tussen dezelfde sekse besproken. Zo summier dat toen Eva en Hannah voor het eerst met een meisje intiem waren, ze eigenlijk geen flauw benul hadden wat ze moesten doen.

 

Hoe is het om homo te zijn in een machocultuur?
Eva is lesbisch en merkt dat haar vriendinnen daar helemaal geen probleem van maken. Maar dat lijkt voor homoseksuelen van het mannelijke geslacht anders te zijn volgens Eva. Zeker in een machowereld. Worden zij net zo makkelijk geaccepteerd? Know Shit-presentator Rens Polman en Eva gaan op onderzoek uit.

Homoseksuele ouderen
Vaak zijn ze onzichtbaar in de samenleving en ook in de zorg: homoseksuele - 'roze' ouderen. De meesten trouwden, stichtten een gezin en moesten de schijn ophouden. Anderen vonden op latere leeftijd de liefde van hun leven. In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid, en vertellen elkaar hun levensverhaal. Enkele van deze ouderen spelen samen met acteurs van het Rotterdams centrum voor theater (rcth) het theaterstuk ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’. Hun bijzondere levensverhalen zijn de basis voor de teksten van het stuk.

Lesbrief - Oud Roze

Genderfluïde - MBO/HBO

Moet je in een hokje passen?
Dramaturg Selm Wenselaers gaat op zoek naar de betekenis van genderfluïditeit in een binaire wereld. Wenselaers voelt zich geen hij en geen zij, maar genderfluïde en wordt het liefst aangeduid met 'hen'.

Transgender - bovenbouw PO/onderbouw VO

Transgender [fictie]
Amber is al een paar jaar bezig om zich om te laten bouwen tot een meisje. Ze is smoorverliefd op Nils en heeft zich voorgenomen  haar verhaal aan hem te vertellen.

Lesbrief - Ik plaste op de manier, zoals jij plast

Leerlingwerkblad - Ik plaste op de manier, zoals jij plast
 

Waarom moet je kiezen of je een jongen of een meisje bent?
"Waarom zou je eigenlijk een jongen of een meisje moeten zijn? Wat is eigenlijk het nut van die twee hokjes in een paspoort?" Dat vraagt gastdenktanker Elisa zich af, wiens nichtje ooit een meisje was. Filosoof Stine is in een speelgoedwinkel en laat iets zien waar filosofe Simone de Beauvoir van gegruweld zou hebben. Elise gaat in gesprek met Jo, die bewust niet de keuze maakt om een jongen of een meisje te zijn en denktanker Menno doet een heel stoer experiment: hij gaat naar school, gekleed als meisje...

Meisje in jongenskleren
Ikbal (13) draagt graag jongenskleren in tegenstelling tot haar tweelingzusje. Steeds vaker krijgt ze de vraag: ben je nou een jongen of een meisje?

Lesbrief - Ikbal

Leerlingwerkblad - Ikbal

Transgender - VO/MBO

Je partner is transgender. Wat nu?!
Jeppe is 18 jaar, komt uit Groningen, zit in het eerste panel van 3FM Tussenuur en hij is transjongen. Hij wilde wel een reportage maken over liefde. En daarin wilde hij twee dingen onderzoeken: Hoe kijken toevallige voorbijgangers naar hem? Bovendien wilde hij van een meer ervaren transjongen weten, Finn in dit geval, hoe hij tegen bepaalde liefdeszaken aankeek.

 

 

Gevolgen wachtlijsten transgenderzorg
Waarom zijn de wachtlijsten in de genderzorg zo lang en wat zijn de gevolgen daarvan? Dat is de vraag van de 16-jarige Dante uit Den Haag. Om haar vraag te onderzoeken, duikt ze samen met Linda de Munck in de wereld van de wachtlijsten in de genderzorg. Dante is zelf transgender en weet dat al vanaf hele jonge leeftijd. Om Dante’s vraag te beantwoorden ontmoeten ze transjongen Nick in een atelier in Utrecht. Nick wacht al meer dan een jaar op een intakegesprek bij de genderpoli bij het VU medisch centrum. Door het lange wachten is hij depressief geworden.

Polyamorie - VO/MBO

Polyamorie, waarom niet!?
Polyamorie betekent dat je een liefdesrelatie aangaat met meerdere personen. Chaya (18) is geïnteresseerd in polyamorie, maar ze merkt dat haar vriendinnen daar gek op reageren. Die denken dat poly alleen maar gaat om seks en vreemdgaan. Chaya wil weten waarom er zo veel haat en onbegrip is over polyamorie en open relaties? En: Hoe begin je nou eigenlijk zo'n relatie?

Om dat te onderzoeken gaat ze met Linda de Munck op pad. Ze ontmoeten Isabeau en Bas, die een polyamoreuze relatie hebben. Later ontmoeten ze Anne en Leila van Instagramaccount @seksuologeninspe. Zij kunnen Linda en Chaya alles vertellen over liefde en seks.