Op deze onderwijspagina over mediawijsheid vind je video's en lesmateriaal om met de klas in gesprek te gaan over vragen als: wat is de invloed van sociale media bedrijven? Wat gebeurt er met je online data en wat is de invloed van techniek op ons leven? De video's zijn te gebruiken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

Technologie - po

De toekomst van techniek

Denktanker Sam (12) fantaseert graag over de toekomst van techniek. Misschien hebben we straks allemaal een ingebouwde computer in ons lichaam...En als je later op vakantie gaat naar Frankrijk koop je gewoon een chip met de taal 'Frans' en plug je die eventjes in? Nooit meer Frans leren! Wel vet hoe de techniek zich steeds verder ontwikkelt.

Verdiepingsvragen
 • Welke apparaten heb je gebruikt voordat je naar school ging?
 • Worden we niet te afhankelijk van technologie?
 • Ben je bang dat we in robots veranderen?
 • Wanneer ben je half robot? Wanneer is een robot menselijk?
 • Zou je een robot als vriend willen?

Technologie - vo/mbo

Techniek en liefde

Deze video gaat over de rol van techniek binnen liefde en relatie van de nieuwe generaties. Heb je in de toekomst eigenlijk iemand nog wel fysiek nodig om een relatie met die persoon te hebben? Chantel (15) is nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van daten in een virtual reality-wereld. Wie van de denktankers had de leukste date? Was de date van Iris in VR net zo romantisch als die van Menno, die op ouderwetse wijze een meisje ontmoette in een café?

Alles automatisch?

Ben je de baas over je telefoon, of is de telefoon de baas over jou?
We raken steeds afhankelijker van technologie; is dat erg? En wat valt er eventueel tegen te doen? Over de mogelijkheid om onze intelligentie en zintuigen in handen van de techniek te leggen en de vraag hoever we daarin moeten willen gaan.

Digitale balans en gevaren van digitalisering - bovenbouw vo/mbo/hbo

De trucjes van de social media bedrijven

Waarom zitten we zó veel op onze telefoons? Is het the Fear of Missing Out (FOMO)? Of voelen we een druk om aan iedereen te laten weten wat we doen? Dat eindeloze gescroll op je tijdlijn en altijd maar beschikbaar zijn... gekmakend. En toch blijven we het doen. Zijn de algoritmes dan eindelijk de baas over ons? 3FM-DJ Sophie Hijlkema onderzoekt welke trucjes grote sociale mediabedrijven gebruiken om onze psyche te beïnvloeden.

Verdiepingsvragen
 • Welke rol speelt sociale media in jouw leven?
 • Hoe lang ben jij per dag online en op welke momenten?
  ==> Kijk nu allemaal naar je schermtijd. Hoe lang zit je totaal erop? Had je het goed ingeschat? Welke app springt eruit? Wat vind je van je schermtijd?
 • Wat doe je het meeste online?
 • Hoe voel je je als je online bent? Verbonden, eenzaam, geïnspireerd, onzeker of...?
De censuur van social media

Opeens niet meer kunnen inloggen in je socialmedia-account, dat overkwam Maya-Nora Saaid, TikTok-journalist bij Middle East Eye. Inmiddels is ze weer online, maar het blijft onduidelijk waarom ze precies geband werd nadat ze een video plaatste waarin ze Siri om de tijd in Israël en Palestina vroeg. Volgens schrijver Jillian York gebeurt het vaker dat content verwijderd wordt en zijn vooral kwetsbare en gemarginaliseerde groepen het slachtoffer. In Brainwash Bits laat ze zien hoe de censuur van social media werkt en wat de gevolgen kunnen zijn voor de democratie.

Bevooroordeelde robots

Kunstmatige intelligentie is niet meer iets uit horrorfilms en stripboeken. Het is er, het bestaat. Hoe zorgen we ervoor dat machines niet dezelfde fouten maken als wij? Neuro-informaticus Sennay Ghebreab gaat op zoek naar een antwoord op die vraag.

Gevaren digitalisering

Van het tappen van een telefoon tot onlinesabotage: digitalisering heeft in korte tijd veel nieuwe gevaren met zich meegebracht. Journalist Huib Modderkolk stelt dat de mens kwetsbaarder is dan ooit.