Op deze onderwijspagina over mediawijsheid vind je video's en lesmateriaal om met de klas in gesprek te gaan over vragen als: wat is de invloed van sociale media bedrijven? Wat gebeurt er met je online data en wat is de invloed van techniek op ons leven? De video's zijn te gebruiken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

Technologie - po

De toekomst van techniek
Denktanker Sam (12) fantaseert graag over de toekomst van techniek. Misschien hebben we straks allemaal een ingebouwde computer in ons lichaam...En als je later op vakantie gaat naar Frankrijk koop je gewoon een chip met de taal 'Frans' en plug je die eventjes in? Nooit meer Frans leren! Wel vet hoe de techniek zich steeds verder ontwikkelt.

Technologie - vo/mbo

Techniek en liefde
Heb je in de toekomst eigenlijk iemand nog wel fysiek nodig om een relatie met die persoon te hebben? Chantel (15) is nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van daten in een virtual reality-wereld. In een videolab in Eindhoven ontwikkelt Menno Bisschops virtual reality-omgevingen en laat de denktankers kennismaken met nieuwe manieren van daten zoals die in 2030 misschien heel normaal zijn. Wie van de denktankers had de leukste date? Was de date van Iris in VR net zo romantisch als die van Menno, die op ouderwetse wijze een meisje ontmoette in een café? Over de rol van techniek binnen liefde en relatie van de nieuwe generaties.

Alles automatisch?
Over de mogelijkheid om onze intelligentie en zintuigen in handen van de techniek te leggen en de vraag hoever we daarin moeten willen gaan.

Digitale balans en gevaren van digitalisering - vo/mbo/hbo

De trucjes van de social media bedrijven
Waarom zitten we zó veel op onze telefoons? Is het the Fear of Missing Out (FOMO)? Of voelen we een druk om aan iedereen te laten weten wat we doen? Dat eindeloze gescroll op je tijdlijn en altijd maar beschikbaar zijn... gekmakend. En toch blijven we het doen. Zijn de algoritmes dan eindelijk de baas over ons? 3FM-DJ Sophie Hijlkema onderzoekt welke trucjes grote sociale mediabedrijven gebruiken om onze psyche te beïnvloeden.

Vragen om te bespreken in de klas voorafgaand aan de video:
- Welke rol speelt media in jouw leven?
- Hoe lang ben jij per dag online en op welke momenten?
--> Kijk nu allemaal naar je schermtijd. Hoe lang zit je totaal erop? Had je het goed ingeschat? Welke app springt eruit? Wat vind je van je schermtijd?
- Wat doe je het meeste online?
- Hoe voel je je als je online bent? Verbonden, eenzaam, geïnspireerd, onzeker of...?

Gevaren digitalisering
Van het tappen van een telefoon tot onlinesabotage: digitalisering heeft in korte tijd veel nieuwe gevaren met zich meegebracht. Journalist Huib Modderkolk stelt dat de mens kwetsbaarder is dan ooit.

Hoe mediawijs ben jij?