Op deze pagina vind je afleveringen over de samenleving.

Elke samenleving heeft zo zijn eigen verwachtingen. In Nederland speel je buiten, ga je naar school, ga je werken en dan ga je kijken wat je gelukkig maakt in het leven. In andere landen zit dit soms even anders. Zo kan je in China klaargestoomd worden tot e-sporter van wereldniveau, worstelen psychologen in India met 'selfitis' - een verslaving aan het maken van selfies - en neemt niet iedereen even graag deel aan de maatschappij. Zoals de stad ontvluchten om in bomen te klimmen en zo een met de natuur te kunnen zijn. 

Scroll door alle afleveringen binnen dit thema en klik door naar de speciale YouTube-playlist.

Geld besparen

8 mei 2022

Over de hele wereld stijgen de kosten van het levensonderhoud. Door de onrust in Oekraïne en de internationale sancties rijzen ook de olie- en gasprijzen de pan uit. De Nederlanders, toch al bekend om hun zuinigheid, moeten de broekriem aanhalen. Daarom komen de correspondenten met besparingstips uit andere delen van de wereld. 

Tijdreizigers

17 april 2022

De afgelopen twee jaar waren we allemaal ongewild onderdeel van een bijzondere geschiedenis. Terwijl de meeste mensen blij zijn dat deze coronajaren nu geschiedenis zijn en opgelucht adem halen, zijn er ook mensen die liever altijd in het verleden leven. Met reportages uit Hongarije, Japan en Indonesië.

Ook interessant bij deze aflevering

Russen

10 april 2022

Hoe vergaat het Russische wereldburgers tijdens deze oorlog in Oekraïne? Rusland kent een grote diaspora. Overal leven mensen die lang geleden of juist heel recent vertrokken zijn uit Rusland. Hoe ervaren deze Russen deze oorlog? Worden zij erop aangesproken? En hoe denken zij zélf over deze oorlog? Op onderzoek in een Russisch eetcafé in Buenos Aires, Argentinië, een Russische supermarkt in Varna, Bulgarije, en op het bij Russische toeristen geliefde Indonesische eiland Bali.

Bulgarije

Ook interessant bij deze aflevering

Mijn Boom en ik

23 januari 2022

Hoe zit het met de liefde voor bomen in de wereld? De Indiase familie Kesharwani heeft hun huis om een enorme peepalboom heen gebouwd, omdat ze geloven dat er miljoenen hindoegoden in wonen. Fernando (Costa Rica) miste de natuur zo erg, dat hij de stad de rug toegekeerd heeft en zo vaak als hij kan naar zijn lievelingsboom in de jungle gaat. Vanaf zijn zelfgemaakte nest op vijfenvijftig meter hoogte kijkt hij heel anders tegen de wereld aan. En in Ethiopië zijn ze dol op de ensetboom, die een enorm belangrijke bron van voedsel is. Van deze 'boom tegen honger' wordt werkelijk alles gegeten. En daar komt heel wat bij kijken.

Costa Rica

Ook interessant bij deze aflevering

Schermtijd

2 januari 2022

Is de rest van de wereld net zo telefoonverslaafd als wij Nederlanders zijn? India is selfiekampioen van de wereld. Helaas worden dat geregeld kilfies, omdat de maker verongelukt voor een zo spectaculair mogelijke foto. Kapil gaat naar een therapeut om van zijn selfieverslaving af te komen. In China zijn jongeren zeven dagen in de week negen uur online, omdat ze professioneel gamer zijn. Alles om kampioenschappen te winnen. En in Burkina Faso nam Seini de smartphone uit de hoofdstad mee naar zijn dorp. Hij is een handel gestart in het verzenden van WhatsAppberichten voor zijn dorpsgenoten en hoeft niet meer naar de stad om geld te verdienen.

China

Ook interessant bij deze aflevering