Het buitenlandprogramma Metropolis laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen. Presentator Stef Biemans leidt iedere aflevering op eigen wijze in en introduceert de lokale correspondenten. De verhalen laten de kracht zien van mensen die onder welke omstandigheden dan ook oplossingen vinden en hun leven zelf vormgeven.

Lokale makers uit meer dan 40 landen laten hun wereld zien en geven daarmee weer bijzondere inkijkjes in het dagelijkse leven ver over de grens. En ook onze Nederlandse wereld, want de verhalen in Metropolis worden vanaf dit seizoen gespiegeld aan onze eigen opvattingen. Daarnaast heeft Metropolis dit seizoen een samenwerking met Hivos, die een aantal verhalen ondersteunt, zodat we nog meer verhalen kunnen vertellen rond belangrijke thema’s als klimaat en vrijheid van meningsuiting.

De vergelijking met de Nederlandse situatie wordt dit seizoen vaker opgezocht. Want is onze manier van doen en denken eigenlijk wel zo logisch? Of zouden we er anders tegenaan gaan kijken, als we weten hoe het elders gaat? Zijn Nederlanders op de hoogte van wat er bij hun medelanders speelt?

Metropolis is een programma naar een idee van Bregtje van der Haak, Loe Schout en IJsbrand van Veelen.