Het internationale programma Metropolis laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen. Presentator Stef Biemans leidt iedere aflevering op eigen wijze in en introduceert de lokale correspondenten. De verhalen laten de kracht zien van mensen die onder welke omstandigheden dan ook oplossingen vinden en hun leven zelf vormgeven.

Het Metropolis-team bestaat uit een wereldwijd netwerk van talentvolle documentairemakers en videojournalisten, afkomstig van zes continenten. Tussen 2008 en 2021 behandelden de lokale journalisten van Metropolis meer dan 180 thema’s.

Sinds 2 januari 2022 zendt HUMAN het programma uit, met gloednieuwe afleveringen. En zoals je gewend bent, inclusief YouTube-service. Ben jij al geabonneerd op het Metropolis-kanaal op YouTube?

Over de verhuizing

In de zoektocht naar een extra humanistisch venster op de wereld, heeft HUMAN een belangrijk platform gevonden: Metropolis. Het programma werd in 2008 ontwikkeld door de VPRO en zal vanaf 2022 verder gaan als programma van HUMAN. In dat jaar moeten veel omroepen, waaronder de VPRO, ruimte maken voor nieuwe aspirant-omroepen. Dat dreigde even ten koste te gaan van Metropolis. HUMAN heeft in goed overleg met de VPRO besloten het programma voort te zetten. 

De thema’s en verhalen in Metropolis passen goed bij de visie van HUMAN. De verhalen van de lokale correspondenten laten de kracht van mensen zien die onder welke omstandigheden dan ook oplossingen vinden en hun leven zelf vormgeven. HUMAN wil Metropolis veilig stellen en op humanistische leest geschoeid verder ontwikkelen.

Metropolis is een programma naar een idee van Bregtje van der Haak, Loe Schout en IJsbrand van Veelen.