De wereld door de ogen van lokale journalisten

Het buitenlandprogramma Metropolis laat de wereld zien door de ogen van lokale journalisten, die in hun eigen stad of land op zoek gaan naar antwoorden op universele vragen. Presentator Stef Biemans leidt iedere aflevering op eigen wijze in en introduceert de lokale correspondenten. De verhalen laten de kracht zien van mensen die onder welke omstandigheden dan ook oplossingen vinden en hun leven zelf vormgeven.

Eerstvolgende uitzendingen

Zondag 14 apr. 2024 21:06 HUMAN

Studentenleven
Metropolis

Het leven van een student gaat niet altijd over rozen. Voor de Peruaanse psychologiestudent Cesar valt het niet mee om de eindjes aan elkaar te knopen, dus klust hij bij door opera te zingen in bussen. In de Zweedse stad Uppsala is bijna een kwart van de inwoners student. De 72-jarige Staffan studeert niet meer, maar het studentenleven heeft hij nooit vaarwel kunnen zeggen. En in Nederland zoeken internationale studenten zich suf naar een kamer. De van oorsprong Braziliaanse Julie wil daar iets aan doen en matcht de buitenlandse studenten aan Brabantse gastgezinnen.

Zondag 21 apr. 2024 21:07 HUMAN

Betere buurten
Metropolis

Beter een goede buur dan een verre vriend. In Maleisië gebruiken ze paarden om de buurt leuker en veiliger te maken: overdag spelen de kinderen ermee en 's avonds patrouilleren bewoners te paard om criminaliteit tegen te gaan. In het Spaanse dorp Coria del Rio is weinig te beleven. Daarom zijn inwoners heel blij met Juan, die met muziek door de straten rijdt en de boel een beetje opvrolijkt. Edir is in Ethiopië een informele manier van verzekeren. Zo helpt de hele buurt zowel financieel als praktisch bij een uitvaart en komt er nooit iemand alleen te staan.

Zondag 28 apr. 2024 21:07 HUMAN

Haar
Metropolis

Haar heeft verschillende betekenissen in de wereld, maar het is zeker een belangrijk onderdeel van het leven. In Pakistan swiept Tariq graag met zijn haar als hij de Athanr danst (een dans die lang verboden was onder de Taliban). De doop van kinderen vieren ze in Peru samen met een eerste knipbeurt, waar van alle aanwezigen verwacht wordt dat ze ook een stuk van hun haar afknippen. De haarindustrie in Kenia is een miljoenenindustrie. Alice sprokkelt haarextensions bij elkaar op de vuilnisbelt om ze weer door te verkopen.

Zondag 5 mei 2024 21:09 HUMAN

Metropolis

Buitenlandprogramma waarin lokale makers uit meer dan 40 landen hun wereld laten zien en daarmee bijzondere kijkjes in het dagelijkse leven ver over de grens geven. De vergelijking met de Nederlandse situatie wordt ook opgezocht. Want is wat wij normaal vinden eigenlijk wel zo gewoon?

Zondag 12 mei 2024 21:09 HUMAN

Drukte
Metropolis

We leven in een wereld die almaar drukker wordt. Op sommige plekken op aarde leven mensen als sardientjes in een blik. Hoe gaan ze daar met die drukte om? Hoe overleef je bijvoorbeeld als bestuurder een rit in de verkeerschaos van Caïro? In Lima is het op Moederdag op de begraafplaats Virgen de Lourdes dringen geblazen. Niet alleen bij de graven, maar ook op de wegen er naartoe. New Delhi in India heeft een van de grootste metronetwerken ter wereld. Op tijd op kantoor komen is elke dag weer een hele uitdaging, zeker voor vrouwen. Om hen tegen handtastelijke mannen te beschermen, rijden er speciale wagons voor vrouwen.

Laatste afleveringen

Verdieping bij de uitzendingen