Naar aanleiding van een column van Leon de Winter over de aflevering Het Beste voor je Kind van Metropolis, uitgezonden op zondag 24 april, laat HUMAN het volgende weten.

Het uitgangspunt van Metropolis is om de wereld te laten zien door de ogen van wereldburgers die onder allerlei omstandigheden er het beste van proberen te maken. Zo ook in dit item in de aflevering over de vraag hoe ouders hun kinderen opvoeden. Het item gaat over de Palestijnse familie Akram. Vader en moeder Akram zijn Palestijnse vluchtelingen van de tweede generatie. Hun ouders moesten in 1948 hun huizen verlaten.

In de voice-over hadden we het over “Oost-Jeruzalem”. Dit is inderdaad niet juist, want in die tijd was er nog geen verdeling tussen Oost- en West-Jeruzalem. De familie Akram komt oorspronkelijk uit Dayr Aban, tegenwoordig Bet Shemesh, ten westen van Jeruzalem. De bewoners van Dayr Aban moesten in 1948 vertrekken en zijn onder andere terecht gekomen in het kamp Aida. Net als vele duizenden andere Palestijnse families die vanuit Jeruzalem en de verre omtrek in 1948 naar vluchtelingenkampen moesten vertrekken.

Klik verder