Ze druppelen één voor één binnen: tientallen mails die we in de dagen na de Medialogica-uitzending over Hydroxychloroquine ontvangen. De toon varieert van woedend tot verbijsterd en nieuwsgierig, maar met telkens weer dezelfde vraag: als chloroquine niet werkt tegen COVID, hoe verklaren jullie Zwolle dan?
In die uitzending reconstrueerden we de opkomst en ondergang van hydroxychloroquine - en het verwante chloroquine - als vermeend wondermiddel tegen covid-19. Het stokoude malariamedicijn stond aan het begin van de coronapandemie in het middelpunt van de belangstelling na veelbelovende resultaten in labstudies, maar raakte even snel weer uit de gratie. Het gehoopte effect werd na stevig wetenschappelijk onderzoek niet gevonden.
Toch is de belangstelling voor hydroxychloroquine, vaak afgekort tot HCQ, nog altijd hevig. ‘Gelovers’ tonen zich kritisch ten opzichte van de medische wetenschap en de reguliere pers – Argos Medialogica incluis – zou positieve resultaten negeren. Opvallend vaak passeert daarbij een studie van het Zwolse Isala-ziekenhuis, waaruit wél zou blijken dat hydroxychloroquine werkt.
Die studie zette een mediastorm in gang die 12 maanden later nog altijd sluimert. Op 10 oktober 2020, de dag van publicatie, werd er alleen al twaalfduizend keer over getwitterd. Thierry Baudet en Wybren van Haga, publieke pleitbezorgers voor het medicijn, stuwen het aantal vermeldingen op. En nog altijd doet het onderzoek de ronde. Op het moment van schrijven is de laatste tweet die de Zwolse studie bij naam noemt begin oktober verstuurd.
Rob Elens, de Limburgse huisarts die door de Inspectie Gezondheidszorg op zijn vingers werd getikt voor het voorschrijven van HCQ, benoemt de studie ook vaak in zijn voortdurende pleidooi voor het gebruik van het middel. Afgelopen zomer nog bij de alternatieve nieuwswebsite BLCKBX: ‘Laatst was er ook in Zwolle positief nieuws over dit geneesmiddel. Dus ik vind het echt een gemiste kans dat er geen richtlijn is geschreven [..] waarin dit middel in ieder geval het voordeel van de twijfel moet krijgen.’