De hele wereld is hard en wanhopig op zoek naar een medicijn tegen corona. Zodra er iets lijkt te zijn gevonden dat mogelijk werkt, staan artsen en patiënten ervoor in de rij. Maar wanneer doet een medicijn meer kwaad dan goed?

Hydroxychloroquine is zo’n middel. Het werd in de eerste weken van de pandemie aan het overgrote deel van de patiënten op de Nederlandse IC’s gegeven. Maar inmiddels is in Nederlandse ziekenhuizen geen arts meer te vinden die het aan zijn of haar patiënt toedient. Hoe kan het dat een middel waarvan de werking tegen COVID-19 volstrekt onduidelijk was, op zo’n grote schaal is toegediend? En wat zijn daarvan de gevolgen?

Alle verhalen

25-04-2021

Hydroxychloroquine wordt in alternatieve media nog altijd bewierookt als effectief middel tegen covid. Een tegendraadse studie van Nederlandse bodem zou die effectiviteit bewijzen. Na maanden van gefrustreerd toezien spreken de onderzoekers voor het eerst over de waarde van hun conclusies. ‘Deze resultaten bewijzen niets’.

30-04-2021

Hoe blikken Nederlandse artsen terug op hun handelen in de eerste maanden van de crisis? Ook zij bleken niet immuun voor de belofte die het middel in de eerste maanden uitstraalde. Slechts een enkeling plaatste kritische kanttekeningen bij de wetenschappelijke onderbouwing. Maar de hype legt ook iets anders bloot: wetenschapscommunicatie – en vooral de bewijskracht van individuele onderzoeken - wordt slecht begrepen door het grotere publiek. Of wordt het slecht uitgelegd? Argos Medialogica onderzocht de maatschappelijke beleving van de pillen. Hoe een malariamiddel in de beeldvorming uitgroeide tot een geheim wapen tegen corona.

25-04-2021

In de krochten van Twitter is de oplossing voor de coronacrisis allang gevonden: het antimalariamiddel hydroxychloroquine. Goedkoop, wijd verkrijgbaar en bijzonder effectief tegen COVID-19, zo is het verhaal dat in duizenden verschijningsvormen al maanden wordt verspreid. Wie zijn de grootste aanjagers van dit hardnekkige frame? En welke middelen staan er verder in de online medicijnkast?

24-04-2021

Aan het begin van de pandemie wordt een stokoud malariamedicijn gezien als dé wonderpil tegen corona. Media berichtten er veelvuldig over en politici houden er een warm pleidooi voor. Die juichstemming verstomt na een paar weken, wanneer de eerste grondige studies de effectiviteit van het middel onderuithalen. In de tussentijd heeft de Nederlandse overheid voor een onbekend bedrag wel twee miljoen pillen ingeslagen.

23-04-2021

Na vele onderzoeken is het voor wetenschappers duidelijk: het oude malariamiddel hydroxycholoroquine heeft geen enkel effect op de bestrijding van het coronavirus. Toch blijven velen op Twitter geloven in de helende werking van het medicijn. Hoe wordt deze Twitterdiscussie gevoerd? In opdracht van Argos Medialogica zocht de Utrecht Data School het uit.
Lees verder →

06-04-2021

De Nederlandse Douane nam vorig jaar bijna 1400 pakketjes in beslag met geneesmiddelen die bedoeld zijn om COVID-19 te voorkomen of te behandelen. Het betreft medicijnen die in Nederland alleen op recept te verkrijgen zijn en waarvoor een importvergunning nodig is.
Lees verder →