Stippenlift, het alter-ego van Hugo van de Poel, kampt sinds zijn twaalfde met sociale angsten, depressieve en negatieve gedachten. Voor #openup praat hij met Human-vriend Cesar Majorana, die zelf ook depressief was en veel steun haalde uit Stippenlifts muziek, praat hij over therapie, donkere gedachten en zijn muziek.

'Huilen', 'Van Niets tot Niets', 'Hij is Depressief' en 'Gemaakt voor Verdriet', zomaar wat songtitels van het goed ontvangen album Dit is Stippenlift uit 2017. Om maar aan te geven dat Hugo van de Poel van zijn hart geen moordkuil maakt met zijn muziek. 

In die zin zou je het zelfs als een vorm van therapie kunnen zien. Of, zoals hij zelf zegt, in een video die ons jongerenplatform bij 3FM maakte met medewerking van 3voor12: "Als je het zingt, dan zit er een enorme buffer in, omdat mensen dan denken: Oh, hij zingt het." 

Bergafwaarts in gedachten

In zijn puberteit werd Stippenlift zich bewust van zijn depressie, vertelt hij tegen Cesar Majorana. “Ik was overweldigd door allerlei impulsen, gedachtes en gevoelens. Het werd een wervelstorm in mijn hoofd.” Hij was zich er op zijn twaalfde niet van bewust dat hij zich anders voelde en een negatieve kijk op de zin van het leven had.

“Het enige wat je kan doen is het accepteren,” vervolgt hij. Van de Poel richtte zijn leven zo in, dat hij er het minst last van had.  “Ik moest mezelf altijd een opdracht geven om iets te gaan doen, omdat ik bergafwaarts raakte in mijn gedachtestroom.” Inmiddels heeft hij een lijstje opgesteld, met hoe hij moet handelen bij bepaalde gedachtes. “Als ik nu in een dal beland, weet ik hoe ik daar uit kom.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Programma #openup-week

Op de platformen van MIND, Human en 3FM worden, samen met 3voor12 (VPRO), FunX, NPO 3, Brandpunt+, Club Hub en BEAM (EO), verhalen van jongeren gedeeld die openhartig vertellen over hun eetstoornis, burn-out, depressie en/of andere psychische problemen. Zij vertellen ook wat hen geholpen heeft om beter om te gaan met deze problemen.

3FM Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal.

Maandag 9 maart vertelt 3FM Talent S10 in Sanders Vriendenteam (6.00 - 10.00 uur op 3FM) over haar depressie en suïcidale gedachten. In de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?

Meer #openup? Klik hier of hier. Wil je meedoen aan deze actie, download dan de toolkit. Zit je niet lekker in je vel of zie je het leven (even) niet meer zitten? Neem dan contact op met MIND of met 113 Zelfmoordpreventie

Meer van zulks