Toen de vader van rapper Ginger in 2016 een herseninfarct kreeg, viel hij in een zwart gat. Over deze donkere periode maakte hij het nummer 'Papa', waarin zus Mirthe de vocals doet. Voor #openup schreef hij een brief aan haar vertelt hij over zijn depressie en paniekaanvallen.

Drie jaar geleden vond Ginger (artiestennaam van Jorn Wildeman) zijn vader bewusteloos in huis, op de overloop. In het ziekenhuis bleek dat zijn vader was getroffen door een herseninfarct.

Door deze gebeurtenis werd hij zelf ook bang voor de dood en belandde hij in een negatieve spiraal. “Behalve dat ik op het diepste punt momenten had dat ik mezelf afvroeg waarom ik nog op deze aardkloot was, volgde al snel het besef dat ik jou en mama nog had,” vertelt hij aan zijn zus Mirthe, in een video gemaakt door 3FM Human met medewerking van 3voor12. 

Geen grip

Mirthe heeft het in de video, waarin haar broer een brief voorleest, zichtbaar moeilijk. keer slikt en moeite heeft om niet in huilen uit te barsten door zijn verhaal.

Mirthe vond het destijds erg frustrerend wat er met hun vader gebeurde, maar ze vond het vooral lastig dat haar broer niet zeker wist waarom hij er was. “Mama en ik hadden hele angstige momenten. We hadden geen grip op je,” vertelt ze met tranen in haar ogen. “We wisten niet wat je zou doen."

Tekst gaat verder onder afbeelding

Programma #openup-week

Op de platformen van MIND, Human en 3FM worden, samen met 3voor12 (VPRO), FunX, NPO 3, Brandpunt+, Club Hub en BEAM (EO), verhalen van jongeren gedeeld die openhartig vertellen over hun eetstoornis, burn-out, depressie en/of andere psychische problemen. Zij vertellen ook wat hen geholpen heeft om beter om te gaan met deze problemen.

3FM Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal.

Maandag 9 maart vertelt 3FM Talent S10 in Sanders Vriendenteam (6.00 - 10.00 uur op 3FM) over haar depressie en suïcidale gedachten. In de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?

Meer #openup? Klik hier of hier. Wil je meedoen aan deze actie, download dan de toolkit. Zit je niet lekker in je vel of zie je het leven (even) niet meer zitten? Neem dan contact op met MIND of met 113 Zelfmoordpreventie

Meer van zulks