Van 9 tot 15 maart staat NPO 3FM in het teken van de #openup-week, een initiatief van Human en MIND om psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar maken. Om dit te onderstrepen schreef zanger Jesse Nambiar een brief over zijn donkere periode aan zijn broer Kay.

Na een aantal succesvolle jaren stopt de band Valerius begin 2014, bekend van onder andere dit nummer. Broers Jesse en Kay Nambiar slaan hun eigen weg in. Kay’s carrière belandt in een stroomversnelling door de winst van Expeditie Robinson, maar Jesse komt in een zwart gat terecht. 

Voor de #openup-week, een initiatief van MIND en Human voor 3FM, waarin jongeren worden gestimuleerd om open te zijn over hun psychische klachten, wilde Jesse zijn broer deelgenoot maken van zijn donkere gedachtes, om meer begrip tussen de broers te kweken. Deze video werd gemaakt door Human met medewerking door de vrienden van 3voor12. 

Afglijden in een depressie

“Ik heb dit nooit echt naar je uitgesproken, maar toen jij de kans kreeg om verder te gaan, voelde dit voor mij heel dubbel,” zo vertelt Jesse in zijn brief aan Kay. Hij was trots op zijn broers winst in 'Expeditie robinson' in hetzelfde jaar waarin zijn band stopte, maar voelde zichzelf ondertussen langzaam afglijden in een depressie. “Ik was angstig, voelde me alleen en in de war door mijn terugval.”

Hij volgde cognitieve gedragstherapie voor zijn klachten. Jesses therapeut adviseerde hem zijn depressie een naam te geven. “Om te voelen dat je niet de depressie bent en die afstand te voelen. En dat je het niet zelf wordt.” Zijn nieuwste single draagt deze naam: 'Caroline'.

Kay vindt het mooi dat zijn broer vanuit die pijn en het onvermogen doorgegaan is met muziek maken en daarin het meest persoonlijke van zichzelf toont. “Die diepte die jij hebt ervaren, wordt als een ruwe diamant opgepoetst tot iets moois.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Programma #openup-week

Op de platformen van MIND, Human en 3FM worden, samen met 3voor12 (VPRO), FunX, NPO 3, Brandpunt+, Club Hub en BEAM (EO), verhalen van jongeren gedeeld die openhartig vertellen over hun eetstoornis, burn-out, depressie en/of andere psychische problemen. Zij vertellen ook wat hen geholpen heeft om beter om te gaan met deze problemen.

3FM Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal.

Maandag 9 maart vertelt 3FM Talent S10 in Sanders Vriendenteam (6.00 - 10.00 uur op 3FM) over haar depressie en suïcidale gedachten. In de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?

Meer #openup? Klik hier of hier. Wil je meedoen aan deze actie, download dan de toolkit. Zit je niet lekker in je vel of zie je het leven (even) niet meer zitten? Neem dan contact op met MIND of met 113 Zelfmoordpreventie

Meer van zulks