Het einde van het jaar is een moment van terugblikken, zo ook voor ons. In een aantal overzichten nemen we je nog een keer mee door de beste verhalen van 2019. In dit overzicht: de beste stukken van Brainwash.

#1. We zijn gelukkiger en tegelijk depressiever dan ooit

Nederland staat bovenaan de lijstjes van gelukkigste landen ter wereld, onze levenskwaliteit is beter dan ooit en we zijn nog nooit zo rijk geweest. Tegelijkertijd gaan jaarlijks een miljoen mensen in behandeling voor psychische klachten. Filosoof en psychiater Damiaan Denys schreef over deze vreemde paradox.

Lees het interview dat we met Denys hadden bij Brainwash 

#2. Als je lichaam begint te protesteren

We behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld, maar tevens is depressie straks ziekte nummer 1. Als we zo gelukkig zijn, waarom zijn we dan zo ongelukkig, vraag psychoanalyticus Paul Verhaeghe zich af.

Lees de monoloog van Verhaeghe →

#3. Klimaatkwaad

Steeds vaker mogen we rekenen op eco-standjes van onze milieubewuste medemens. Verontwaardiging over klimaatverandering laat zich immers goed botvieren op stapels printende collega's, EasyJettende Europahoppers, lang douchende dochters en carnivore ooms. Maar beter word je kwaad op de echte vervuilers, betoogt Joeri Scholtens, onderzoeker aan de UvA.

Lees het betoog van Scholtens →

#4. Iedereen heeft last van psychotische wanen

In 'Brainwash zomerradio' interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Psychiater Jim van Os leert ons dat we allemaal last hebben van psychotische wanen, zoals verliefdheid ook zo'n waan is. 

Luister de podcast hiernaast terug, of lees welke lessen we nog meer kunnen leren →

#5. 'Schuldhulpverlening kan efficiƫnter en goedkoper'

De maatschappelijke kosten van schulden zijn jaarlijks liefst elf miljard euro. Hulpverlening kan beter, efficiënter en goedkoper, volgens Eelke Blokker van het Instituut voor Publieke Waarden. "Toen ik nog directeur was van de daklozenopvang ontmoette ik Marcel, met 14.000 euro schuld. Daar werkten 48 verschillende instellingen aan, en dat kostte bij elkaar opgeteld maar liefst 269.000 euro per jaar." Hulpverleners gaven dus bijna twintig keer het bedrag van de schuld uit om zijn probleem op te lossen, zonder de schuld te verhelpen.

Eelke Blokker was in april te gast bij Coen Verbraak in 'De publieke tribune' over schuldhulpverlening. Die aflevering luister je hiernaast terug. Het hele interview met Blokker lees je hier.

#6. Verschillen tussen man en vrouw: veel meer natuur dan cultuur

Zijn verschillen tussen mannen en vrouwen aangeleerd? Of hebben ze ook te maken met biologie? Filosoof Griet Vandermassen was lang overtuigd van het eerste. In een 'Brainwash Talk' vanaf theaterfestival de Parade vertelt ze over feminisme en sekse-stereotypen.

Kijk haar talk hiernaast, of lees haar verhaal bij Brainwash 

#7. Ik wil niet langer zwijgen over pedofilie

Eigenlijk wilde Linda Duits in haar tweewekelijkse column niet schrijven over pedofilie. Je over dat onderwerp uitspreken levert namelijk gezeik op. Maar aangezien ze toch al op een lijst van 'pedoknuffelaars' staat, schreef ze toch.

Lees waarom ze soms toch dat zwijgen wil doorbreken 

#8. Als je onvoldoende wordt aangeraakt, begeeft je hart het

Welk probleem moet er over vijftien jaar de wereld uit zijn, vroegen we theatermaker Rebekka de Wit. "Iedereen heeft nu zijn eigen waarheid. En we zijn heel slecht in het verdragen van de waarheid van een ander," vertelt ze in haar Brainwash Talk.

Kijk haar talk hiernaast, of lees haar verhaal bij Brainwash 

#9. Doen wat goed voelt - en meer van die onzin

"Op het moment dat je mislukt in je werk, misluk je als mens." Zijn we werken iets te belangrijk gaan vinden, vraagt Menno de Bree zich af in zijn 'Brainwash Talk'. Hij geeft je drie tips mee om er wat van te maken, in je leven.

Kijk zijn talk hiernaast, of lees zijn verhaal bij Brainwash 

#10. Stress is geen teken van zwakte, maar van groei

Elke Van Hoof is klinisch psycholoog, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, traumaverwerking en burn-out. Al 15 jaar begeleidt ze mensen die lijden onder stress: "Het is absoluut een hype met een negatieve connotatie. Een burn-out is een statussymbool geworden."

Lees het interview met haar bij Brainwash, of kijk haar talk.

#11. Zo kom je van uitstelgedrag af

Morgen begin je met die moeilijke klus, neem je je voor, terwijl je je takenlijstje doorneemt. Je zit aan je werktafel, koffie erbij, een hele dag voor je om ongestoord te kunnen werken. Maar de contouren van het rapport waar je vandaag aan moet beginnen, zijn nog vaag, en eigenlijk heb je geen zin om daar nu over na te denken. Psycholoog Suzanne Weusten vertelt ons hoe we daar vanaf kunnen komen.

Lees haar verhaal →

#12. We leven in hysterische tijden

Of het nu gaat om het verhitte debat rond migratie, veiligheid, leefbaarheid, of bedreigingen en haat op Facebook of Twitter: we leven in hysterische tijden, stelt filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg. Brainwash sprak hem over zijn nieuwste boek 'Hysterie. Een cultuurdiagnose'.

Lees het hele interview →

Meer terugblikken