Op Brainwash Festival 2017 geven denkers antwoord op hedendaagse vragen. Ook Susan Neiman, Lammert Kamphuis, René ten Bos, Daan Roovers en Haroon Sheikh zijn aanwezig. Waar kennen we ze ook al weer van?

Susan Neiman

Filosoof Susan Neiman kennen we vooral van de Socrateslezing 2014. Hierin vroeg ze zich af hoe we weer trots kunnen worden op de Verlichtingsidealen aan de hand van Immanuel Kant. Op Brainwash Festival, waar ze eerder al eens sprak over economische ongelijkheid, zal ze vertellen over leugens in de politiek en universele waarden. Waarheid en rechtvaardigheid zijn volgens Neiman namelijk geen kwestie van perspectief.

Lammert Kamphuis

Waarom oordelen we toch zo snel? Op Brainwash festival zal Lammert Kamphuis ons uitleggen hoe twijfel kan lijden tot meer rust, een scherpe blik en zinvolle gesprekken. De filosoof heeft al veel ervaring met talks, zoals voor Dus Ik Ben over vriendschap en social media, en voor Kwartslag over ontevredenheid afleren met de hulp van Epicurus. Bij Brainwash Radio scheen hij een nieuw licht op omgaan met de dood.

René ten Bos

Denker des Vaderlands René ten Bos sprak bij Brainwash Zomerradio over onze focus op de mens en ons effect op de aarde. ‘Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor de ecologische catastrofes die eraan komen,’ zei hij. In Kwartslag legde hij zijn overtuiging uit: er is geen quick fix voor onze klimaatproblemen. Op Brainwash Festival zal de denker ons leren op een andere manier tot de wereld te verhouden door ‘te dwalen in de vreemde zone tussen mens en natuur’.

Daan Roovers

In Dus ik Ben sprak Daan Roovers over haar kinderen en stelde ze de vraag: waartoe voeden we op? Ook zat ze bij Het Filosofisch Kwintet aan tafel, om te discussiëren over de rol van informatie en propaganda in onze huidige democratie. Roovers is een van de initiatiefnemers van het Human-programma What’s The Right Thing To Do? over morele dilemma’s. Op Brainwash Festival zal ze een socratisch gesprek over discriminatie leiden.

Haroon Sheikh

Haroon Sheikh is al een tijd een bekend gezicht bij Human. In 2014 was in Kinderen Van Het Succes te zien hoe de filosoof zocht naar dat wat onze maatschappij tot een geheel maakt. Ook sprak hij in Dus Ik Ben en Kwartslag en was hij te horen bij Brainwash Zomerradio en OBA Live. Dit najaar zal zijn promotieonderzoekverschijnen onder de naam Embedding Technopolis. Daarin beschrijft Sheikh de relatie tussen modernisering en traditie. Op Brainwash Festival stelt de filosoof de belangrijke vraag: Wie krijgt straks de macht: Bedrijven, overheden, of decentrale platvormen?