Waren hun ouders nog druk bezig zich los te maken van de klemmende structuren, zij die opgroeiden in de jaren negentig lijken die strijd niet meer te hoeven voeren. Ze hebben geleerd dat ze vrij zijn, dat ze autonoom zijn. Wat staat hen nog in de weg? Maar zijn zij wel in staat hun leven vorm te geven?

Kinderen van het succes is een mozaïekfilm vol talent, waarin vier jonge filmmakers vier jonge filosofen volgen. Gewapend met ideeën uit duizenden jaren filosofie en hun eigen verstand proberen Arjen Kleinherenbrink, Naomi Jacobs, Haroon Sheikh en Rozemund Uljée de wereld te duiden en tegelijkertijd hun weg erin te vinden.

Haroon Sheikh, filosoof, hoofd research bij een investeringsmaatschappij, zoekt naar datgene wat een gespleten samenleving als de onze tot een vitaal geheel maakt. “Nieuwe bronnen van vitaliteit zien we momenteel ontstaan in lokale initiatieven die het mogelijk maken goederen met elkaar te delen, zorg aan elkaar te leveren, elkaar te ondersteunen. Van hieruit zullen weer nieuwe structuren worden gecreëerd.”

Volgens Arjen Kleinherenbrink, PhD-student Filosofie, gaat het er steeds minder om wie wij zijn, en steeds meer om hoe wij onszelf weten te verkopen. Hoe ingrijpend is deze productmentaliteit? Wat betekent het om te leven vanuit de vrees dat wie niet gezien wordt, niet bestaat?

Naomi Jacobs, student Filosofie, bevraagt mensen om haar heen over onderwerpen waar ze zich als filosofe ook mee bezighoudt. Zoals vrijheid, angst en het maken van keuzes. Met filosofe en schrijfster Simone van Saarloos praat ze over het zoeken naar manieren om angst te temperen en over momenten waarop je je werkelijk vrij voelt. Van Saarloos: “Ik denk dat ik me echt vrij voel bij schrijven, sport en seks.”

Rozemund Uljée, PhD-student Filosofie, verzorgt met haar commentaar de overgang tussen de verschillende denkers. Ze probeert te duiden wat er 'nieuw' aan denken zou kunnen zijn.

Eindredactie: Jeroen Berkvens
Filmers: Stephane Kaas (Haroon Sheikh), Menno Otten (Rozemund Uljée), Niels van Koevorden (Arjen Kleinherenbrink) en Leo Wentink (Naomi Jacobs)

Kinderen van het succes maakt een tournee door het land langs Universiteiten en Hogescholen. Veel publiek, veel debat met de makers en de filosofen. Daarnaast was hij een maand lang permanent te zien op een grote filosofietentoonstelling in de centrale hal van de TU Delft. Eindpunt van de tournee is de vertoning op 25 oktober in de Amsterdamse Nes waar de eerste editie plaatsvindt van het Brainwash Festival. Het festival biedt verdieping en vernieuwing door middel van literatuur, filosofie, film, comedy, theater, wetenschap en muziek. De Brakke Grond, het Comedy Theater, Frascati, NRC Restaurant Café en het Torpedo Theater – vrijwel de hele Amsterdamse Nes e.o. wordt voor één dag omgetoverd tot the place to be om de geest te verruimen en nieuwe ideeën op te doen.

Kinderen van het succes kwam tot stand met steun van CoBO en is een productie van Human, Denkstation Brandstof en documentaireproducent Een van de jongens.