“Door training kan je jezelf vormgeven.”

Volgens filosoof en vechtsportkunstenaar Haroon Sheikh zijn we ons hele leven aan het trainen voor dingen die we belangrijk vinden. En dat is waardevol omdat we via training een andere, diepere beleving van de waarheid krijgen. En die diepere ervaring geeft ons toegang tot geluk. We kunnen er zelfs door in een euforische staat terechtkomen – de flow. Het gevoel van ‘in vorm zijn’.

Op Papendal, waar alles in het teken staat van training en de daarbij behorende discipline, praat Stine Jensen met sportfilosoof Ivo van Hilvoorde, oud-topvolleyballer Peter Blangé en auteur Tim van der Vliet. De laatste verloor al zijn geld op de beurs maar kwam er dankzij een strak regiem weer bovenop.
Wat levert een gedisciplineerd leven op? En wat is flow eigenlijk?

Blangé denkt dat hij de flow heeft ervaren tijdens de Olympische Spelen van 1996, waar alles op zijn plaats viel en de ploeg goud won. “Als we het hierover hebben krijg ik nog steeds kippenvel.”

Van Hilvoorde: “Het lichaam neemt het over en het denken stopt. Dat kan alleen op basis van kennis en ervaring, dus training.”

Van der Vliet “Iedereen kent die flow-situatie. Alles gaat vanzelf en alles gaat ook in de richting waarvan je wil dat het naartoe gaat.”

Brainwash is een multidisciplinair denkfestival waarin verschillende culturele en wetenschappelijke disciplines elkaar tegenkomen. Op de mooiste plekken in de binnenstad van Amsterdam confronteren invloedrijke denkers en artiesten uit binnen- en buitenland de bezoekers met de uitdagingen van onze tijd. Tijdens de eerste editie van het uitverkochte Brainwash Festival in oktober 2014, kwamen 1700 bezoekers en 100 sprekers bij elkaar om na te denken over de grote en kleine vragen van het leven.

Brainwash is een initiatief van Brandstof, The School of Life en Human.