In Brainwash Zomerradio, een speciale zomerserie van Human, interviewt Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, schrijvers en theatermaker over de muziek die vormend is geweest voor hun identiteit en hun denken.

Vanaf 29 juli t/m 9 augustus, elke werkdag live van 00:00-02:00 uur op NPO Radio 1

Met dit jaar de muziek en ideeën van:

29/07: Daan Roovers
Daan Roovers is filosoof en Denker des Vaderlands. Van haar hand verschenen de boeken 'Wij zijn de politiek' en 'Mensen maken'. Ze promoveert op de ontwikkeling van de publieke opinie en was eerder hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

30/07: Paul Verhaeghe
Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met 'Liefde in tijden van eenzaamheid' (1998) brak hij door bij het grote publiek. De afgelopen jaren schreef hij het drieluik 'Identiteit' (2012), 'Autoriteit' (2015) en 'Intimiteit' (2018).

31/07: Jim van Os
Jim van Os is hoogleraar in de psychiatrie. Hij houdt zich bezig met psychiatrische epidemiologie en de publieke GGZ. Van zijn hand verscheen het boek 'De DSM-5 voorbij' (2017).

01/08: Kiza Magendane
Kiza Magendane is politicoloog en freelance schrijver voor onder meer NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij werkt momenteel aan zijn eerste boek over de Nederlandse identiteit. 

02/08: Bastiaan Rijpkema
Bastiaan Rijpkema is universitair docent Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schreef o.a. 'Weerbare democratie', waarvoor hij de PrinsjesBoekenPrijs 2016 en de New Scientist Wetenschapstalent-prijs 2017 won. 

05/08: Nadia Ezzeroili 
Nadia Ezzeroili is journalist en columnist van de Volkskrant. Ze schrijft over de multiculturele samenleving, discriminatie en de blinde vlekken van de media.

06/08: Hedy d’Ancona
Hedy d’Ancona is feministe en oud-politica. Ze was staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. In de jaren zestig richtte ze samen met journalist Joke Smit de feministische organisatie Man Vrouw Maatschappij op.

07/08: Marli Huijer
Marli Huijer is hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de filosofie van mens en cultuur. Hoe ordenen we de tijd? Wat maakt dat we zulke beweeglijke types zijn? Hoe richten technieken en apparaten de publieke ruimte in? En hoe lukt het ons toch om vreedzaam samen te leven?

08/08: Avinash Changa
Avinash Changa is oprichter en CEO van WeMakeVR, een pioniersbedrijf op het gebied van Virtual Reality. Met dat bedrijf ontwikkelde hij een eigen VR-bril en onderzoekt hij nieuwe vormen en technieken om verhalen te vertellen.

09/08: Kadir van Lohuizen
Kadir van Lohuizen is fotojournalist. Hij werkt geregeld in conflictgebieden en staat bekend om diepgravende en  langlopende projecten over de zeven wereldrivieren, de diamantindustrie, migratie en klimaatverandering. Hij heeft talloze prijzen gewonnen waaronder twee World Press Photo Awards en de Dirk Scherpenzeelprijs.

Brainwash Zomerradio bestaat verder uit reportages waarin aanstormende denkers zich presenteren aan de hand van het boek, de film of de muziek die hun leven heeft veranderd. Veel van de denkers die in deze reportages aan het woord komen, komen ook terug op brainwash.nl, dagelijks platform voor verrassende ideeën. Ook in de uitzendingen: een inzichtgevend mini-college, dat eerder is opgenomen tijdens het Brainwash Festival.

eerdere afleveringen

Abonneer je hier op de podcast van zomerradio

Een dag later is het gesprek beschikbaar als podcast.

iTunes RSS  Stitcher