In Brainwash Zomerradio, een speciale zomerserie van HUMAN, interviewt Floortje Smit denkers aan de hand van de muziek die ze zelf meebrengen. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, schrijvers en makers over de muziek die vormend is geweest voor hun identiteit en hun denken.

Op werkdagen in de nachten van 19 t/m 30 juli

Live van 00:00 - 01:00 uur op NPO Radio 1

Mis geen uitzending, abonneer je op de podcast

Het gesprek is een dag later beschikbaar als podcast.
Spotify        Apple      RSS      GooglePodcasts

Met dit jaar de muziek en ideeën van:

Maxim Februari

Filosoof en schrijver

Maandagnacht van 19 op 20 juli
"Een claim op absolute macht," noemde filosoof en schrijver Maxim Februari het dat de minister-president niet bespreekt onder welke condities de coronamaatregelen weer worden ingetrokken. Februari is alert op de inperking van grondrechten, en ziet in de corona-aanpak een algemener verlangen om onzekerheid in de greep te houden via controle en surveillance. Hij is columnist bij NRC, en schrijft zowel romans als non-fictie, waarvan Klont en De Onbetrouwbare Verteller het meest recent zijn. In 2020 ontving hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn hele oeuvre.
Foto: ©Niek Stam

Natacha Harlequin

Strafrechtadvocaat

Dinsdagnacht van 20 op 21 juli
Waar is de vangrail van onze maatschappij? Dat vraagt strafrechtadvocaat Natacha Harlequin zich af nu ze steeds vaker cliënten met complexe gedragsproblemen ziet. Harlequin verdedigt verdachten van moord tot terrorisme en verkrachtings- tot drugszaken. Haar kantoor verdedigt momenteel de hoofdverdachte in de zaak Derk Wiersum en meerdere verdachten in diverse complexe liquidatiezaken. In 2019 werd ze verkozen tot beste vrouwelijke advocaat van Nederland.
Foto: ©Mark Uyl

Kustaw Bessems

Journalist en schrijver

Woensdagnacht van 21 op 22 juli
Je losrukken, persoonlijke ruimte vinden en die anderen gunnen. Voor journalist en schrijver Kustaw Bessems is dat waar het om draait. "Het leven is voor mij een permanent gevecht tegen alle vormen van groepsdwang en staatsdwang, door wie ook opgelegd, uit naam van welke god of politieke overtuiging ook," zegt hij. Bessems is verslaggever en columnist bij de Volkskrant, en richt zijn scherpe blik tijdens de coronacrisis op de maatregelen. Eerder was hij bij die krant Hoofd Digitaal. Hij is auteur van diverse boeken, waaronder een zelfhulpboek voor politici, en schrijft ook over uiteenlopende onderwerpen als opvoeding, disco en tijdsbesef.
Foto: ©Eva Fache

Dr. Kaouthar Darmoni

Directeur kennisinstituut Atria

Donderdagnacht van 22 op 23 juli
Al sinds haar zevende droomt ze ervan om de situatie van vrouwen te verbeteren, en dat is waar dr. Kaouthar Darmoni zich voor inzet als directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. "Dat is beter voor iedereen: mannen, vrouwen, de hele wereld." Ze richt zich op geweld tegen vrouwen, racisme en vrouwelijk leiderschap. Dr. Darmoni groeide op in Tunesië en promoveerde in Frankrijk tot genderwetenschapper.
Foto: ©Jaap Beyleveld

 

Liesbeth Sterck

Gedragsbioloog

Vrijdagnacht van 23 op 24 juli
Conflict, verzoening, en hoe nieuwkomers integreren in een groep: gedragsbioloog Liesbeth Sterck doet er al jaren onderzoek naar bij de apen die zij bestudeert. Als hoogleraar ecologische determinanten van gedrag aan de Universiteit van Utrecht onderzoekt ze sociaal gedrag van apen in relatie tot sociale intelligentie: hoe werken ze samen, met wie en wat levert dit op? Ze deed veldwerk naar makaken en langoeren in het oerwoud van het Indonesische eiland Sumatra, en werkt in Nederland samen met sociaalwetenschappers en dierentuinen.

Cody Hochstenbach

Stadsgeograaf

Maandagnacht van 26 op 27 juli
Het aantal dakloze mensen is in het afgelopen decennium meer dan verdubbeld, en dat komt allerminst uit de lucht vallen, volgens stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Hij noemt dit het uiterste gevolg van decennialang doelbewust beleid, waarin woonbezit en marktwerking centraal staan, en het aantal betaalbare sociale huurwoningen wordt uitgehold. Hochstenbach promoveerde op gentrificatie aan de Universiteit van Amsterdam, en doet onderzoek naar de betaalbaarheid van wonen en ruimtelijke ongelijkheid. Met behulp van de prestigieuze Veni-beurs verdiept hij zich in de invloed van beleggers op de woningmarkt. Momenteel werkt hij aan een boek over de wooncrisis dat begin 2022 verschijnt.
Foto: ©Anneke Hymmen

Jurenne Hooi

Onafhankelijk adviseur armoedebestrijding

Dinsdagnacht van 27 op 28 juli
Armoede herhaalt zich van generatie op generatie, zegt onafhankelijk adviseur armoedebestrijding Jurenne Hooi. Als je de cirkel niet doorbreekt, lopen kinderen die opgroeien in armoede grote kans om zelf ook in de problemen te komen. Twaalf jaar lang werkte ze in schuldhulpverlening in Amsterdam. Met eigen ogen zag ze hoe de overheid mensen kan vermorzelen, dus stelde ze niet bestraffen, maar bemoedigen voorop. Hooi adviseert op de dossiers schuldhulpverlening, armoedebestrijding en inclusie. Dit najaar brengt ze een boek uit over schuldhulpverlening. 
Foto: ©Anette Brolenius

TINKEBELL.

Kunstenaar

Woensdagnacht van 28 op 29 juli
Er heeft niemand potentieel meer macht dan de kunstenaar, volgens kunstenaar TINKEBELL. En dat komt goed uit, want zij wil niets minder dan de wereld redden. Ze werd bekend door van haar eigen kat een handtas te maken, waarna ze een storm van haatmail en doodsbedreigingen kreeg. De bedreigers ontmaskerde ze in het boek Dearest TINKEBELL. Met Home Sweet Home maakte ze een kunstwerk met inwonende vluchtelingen. In Fukushima deed ze onderzoek naar de sociologische impact van de maatregelen, en de gezondheidseffecten van straling door de kernramp (geen), waar ze Het gevaar van angst over schreef. Recent exposeerde ze met Flora Tata Metallica de fijnstof van Tata Steel, wat de gezondheid van omwonenden dan wél weer aantast.
Foto: ©Ruben Oreel

Joris van Casteren

Schrijver

Donderdagnacht van 29 op 30 juli
Rauw, alles verterend isolement komt hij tegen, en mensen die letterlijk ziek worden van de eenzaamheid: schrijver Joris van Casteren. In zijn werk als coördinator voor De Eenzame Uitvaart brengt hij overledenen zonder familie een laatste groet met een verhaal of gedicht. In zijn boek Eenzaamheid belicht hij de eenzaamheid, die van zichzelf onzichtbaar is, niet waarneembaar voor de buitenwereld. Van Casteren schrijft voor de Volkskrant, en is tevens auteur van onder andere Moeders Lichaam, Het Been in de IJssel en de dichtbundel De Grote Atomen. Zijn bekendste boek is Lelystad. 
Foto: ©Stefan Vanfleteren

Hanneke Groenteman

Journalist en presentator

Vrijdagnacht van 30 op 31 juli
Wildvreemden indiscreties ontlokken, zoals over hun zielenroerselen of ex-geliefdes: dat maakt interviewen zo mooi, volgens journalist en oud-presentator Hanneke Groenteman. Ze houdt ervan mensen in het licht te zetten, en te laten bloeien. Dat deed ze in cultuurprogramma’s als De Plantage en Sterren op het Doek. Ze presenteerde Zomergasten en B&W, en ze was jarenlang één van de presentatoren Met het Oog op Morgen. Ze werkte mee aan voorstellingen als De Vagina Monologen en De WijkSafari. Haar succesboeken over leven, lijf en eten werden gebundeld tot Het Volle Leven. Recent bracht ze kinderboek De Battle uit.
Foto: ©Robert Lagendijk

Eerdere afleveringen