In Brainwash Zomerradio, een speciale zomerserie van Human, interviewt Floortje Smit denkers aan de hand van de muziek die ze zelf meebrengen. In tien afleveringen spreekt ze met filosofen, wetenschappers, schrijvers en makers over de muziek die vormend is geweest voor hun identiteit en hun denken.

Op werkdagen in de nachten van 27 juli t/m 8 augustus

Live van 00:00-01:00 op NPO Radio 1

Mis geen uitzending, abonneer je op de podcast

Het gesprek is een dag later beschikbaar als podcast.
Spotify        Apple

Met dit jaar de muziek en ideeën van:

Rob Wijnberg, filosoof en oprichter van De Correspondent

Maandagnacht van 27 op 28 juli

Niets bepaalt ons wereldbeeld meer dan de media, zegt filosoof en oprichter van De Correspondent Rob Wijnberg. Maar doordat het nieuws hoofdzakelijk over uitzonderingen gaat, blijven de invloedrijke ontwikkelingen die onze levens veranderen buiten beeld. Met De Correspondent werkt hij zowel in Nederland als wereldwijd aan Unbreaking news. Hij schreef onder andere De nieuwsfabriek en Nietzsche en Kant lezen de krant. In 2013 werd hij door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten verkozen tot Journalist van het Jaar.
Lees verder →

Donald Pols, directeur van Milieudefensie

Dinsdagnacht van 28 op 29 juli

Een ‘klimaatoptimist’, noemt hij zichzelf: Donald Pols, de directeur van Milieudefensie. Want: ‘Alles zal goedkomen, als iedereen zijn plicht doet.’ Hij werkte eerder voor de SP, het Wereld Natuurfonds en Energieonderzoek Centrum Nederland. Hij is geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika, waar hij het einde van de Apartheid van dichtbij meemaakte, en zijn liefde voor de natuur al vroeg ontstond op de boerderij waar hij woonde. Momenteel spant Milieudefensie een rechtszaak aan tegen Shell.

Shirin Musa, vrouwenrechtenverdediger en oprichter van Femmes for Freedom

Woensdagnacht van 29 op 30 juli

Huwelijksgeweld, genitale verminking en eerwraak: talloze vrouwen in Nederland hebben ermee te maken. We sluiten er de ogen voor, zegt vrouwenrechtenverdediger Shirin Musa. Ze is oprichter van Femmes for Freedom en dwong als eerste Nederlandse vrouw een religieuze scheiding af via de rechter. Sindsdien bestrijdt ze huwelijkse gevangenschap, een term die ze zelf bedacht voor gedwongen voortzetting van een religieus huwelijk. Dankzij haar lobbywerk werd het in 2012 opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, en in 2019 eveneens in het Burgerlijk Wetboek. In 2018 riep Opzij Top 100 haar uit tot de meest invloedrijke vrouw in de categorie non-profit.

Floris Alkemade, Rijksbouwmeester

Donderdagnacht van 30 op 31 juli

Stop met doemdenken, begin weer met dromen, vindt Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Want juist in de complexe tijd waarin we leven zijn niet spreadsheets en getallen, maar verbeelding noodzakelijk voor het vinden van oplossingen. Hij adviseert het rijk gevraagd en ongevraagd over architectuur en ruimtelijke thema’s. In De toekomst van Nederland buigt hij zich over klimaatverandering, vergrijzing, het tekort aan woningen en verduurzaming van de landbouw. Als architect werkte hij aan grote projecten van architectuur en stedenbouw over de hele wereld.

Carolien Borgers, cabaretier en programmamaker

Vrijdagnacht van 31 juli op 1 augustus

Het gaat bij haar niet over koffie of katten: cabaretier en programmamaker Carolien Borgers praat liever over zaken die er écht toe doen. Zoals de vooroordelen die er bestaan over schaamhaarloze punani’s in haar podcast Over Haar. Maar ook hoe 'jij' na een break-up 'een wij zonder mij' maakt, of dat je je op rouw niet kunt voorbereiden. In haar theatershow Zeker Weten nam ze het idee dat het leven maakbaar is onder de loep. Want als je alles zelf in de hand hebt, hoe zit het dan als je vriend het uitmaakt, of als je vader ziek wordt?

Peter Cohen, socioloog en 'drugsprofessor'

Maandagnacht van 3 op 4 augustus

Ons idee van verslaving als iets dat een geheimzinnige macht over ons uitoefent, daar wil hij van af: socioloog en 'drugsprofessor' Peter Cohen. Het is universeel menselijk om sterke bindingen te ontwikkelen, maar het is onze cultuur die bepaalt welke ‘verslaving’ heten en welke niet. Hij is al een poosje met pensioen, maar blijft een van de belangrijkste en meest radicale denkers op het gebied van drugsbeleid en -onderzoek. In de jaren 80 was hij directeur van het Drugs Research Program, en in de jaren 90 van het Centrum voor Drugsonderzoek. In 1993 ontving hij de prestigieuze Lindesmith Award.

Sinan Çankaya, cultureel antropoloog en schrijver

Dinsdagnacht van 4 op 5 augustus

Etiketten over wie je bent krijg je onvermijdelijk opgeplakt van de buitenwereld, volgens cultureel antropoloog Sinan Çankaya. In zijn boek Mijn ontelbare identiteiten omarmt hij ze bij wijze van verzetsdaad. Het boek is net als hij een buitenstaander, iemand ‘die zich ergens tussen de straat en de universiteit bevindt.’ Hij is gespecialiseerd in mensenrechten en racisme, en stelt de macht ter discussie van de overheid en van de politie. Çankaya werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam en deed onderzoek naar etnisch profileren bij de politie.

Stella Bergsma, schrijver, feminist en muzikant

Woensdagnacht van 5 op 6 augustus

Proza met ballen schrijft ze, maar zelf zou ze waarschijnlijk zeggen 'met clit': Stella Bergsma. Haar roman Pussy album (2016) draait om het fictieve karakter Eva van Liere, die ‘wanhopig van het leven houdt, maar dat is niet wederzijds.’ Eerder schreef ze poëzie in Cupcakes, en dit jaar kwam haar boek Nouveau fuck uit, over schijt hebben met stijl. Bergsma is zangeres van de band EinsteinBarbie, bedenker van het woord 'sletvrees' en haar Twittermotto is 'Sorry voor alles!' Dan heeft ze dat maar vast gehad.

Trudy Dehue, wetenschapsonderzoeker

Donderdagnacht van 6 op 7 augustus

Gevoelens van ongeluk krijgen steeds vaker het label 'depressie' opgeplakt, schrijft hoogleraar wetenschapsonderzoek Trudy Dehue in De depressie-epidemie uit 2008. Die term is geen neutrale beschrijving, omdat hij de oorzaak én oplossing van het leed automatisch bij het lijdende individu zelf legt. Ook haar boek Betere Mensen (2014) illustreert dat feiten niet neutraal kunnen zijn. Toch zijn deugdelijk gemaakte feiten meer dan slechts meningen. In 2019 ontving ze de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, vanwege haar grote verdiensten voor de wetenschap in Nederland.

Noraly Beyer, oud-nieuwslezer en journalist

Vrijdagnacht van 7 op 8 augustus

Toen ze bij het journaal kwam, was dat wel een bommetje dat insloeg, zegt oud-nieuwslezer en journalist Noraly Beyer. Ze was lange tijd het enige zwarte gezicht bij de NOS, en kwam als nieuwslezer gedurende 23 jaar de huiskamers van mensen binnen. Haar leven valt in twee delen uiteen: vóór de Decembermoorden in 1982 in Suriname, en daarna. Ze besloot in een opwelling te vertrekken, maar droeg het trauma jaren met zich mee. In 2011 kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor diversiteit in de media.

eerdere afleveringen