Ik heb het weekeinde gebruikt om mailtjes te sturen naar enkele vrienden die elders ter wereld wonen. Mensen die mij zeer nabij zijn ondanks dat er een fysieke afstand is van behoorlijk wat meer dan anderhalve meter. Het is behelpen, het is een kwestie van wennen, maar het kan.

Het begrip social distance of sociale onthouding dat dezer dagen noodgedwongen ieders levenshouding bepaalt, is eigenlijk nogal verwarrend. Het is vooral fysieke afstand die we moeten houden. Dat leidt weliswaar tot een aantal sociale beperkingen, maar juist sociaal is er nog van alles mogelijk, dankzij de mogelijkheden die internet en de telefoon bieden. (Ja dames en heren, behalve sms’sen, twitteren, instagrammen en weet ik veel wat niet allemaal, kun je ook gewoon bellen met een telefoon. Dan hoor je iemands stem en dat kan ook heel fijn zijn).

Wat doet de Corona-crisis met ons denken?
'Het filosofisch kwintet' van Human is er in normale tijden voor reflectie nadat het stof is neergedaald. Maar het zijn geen normale tijden en daarom proberen presentator Clairy Polak en denker des vaderlands Daan Roovers beurtelings de coronacrisis in dagboekvorm te duiden. Persoonlijk, verdiepend en met het immer urgente motto dat doorgronden belangrijker is dan het twistgesprek.

Social distance is feitelijk fysieke onthouding.

Eenzame millenials

In De Volkskrant lees ik een artikel over eenzame millennials die zich tekort gedaan voelen, omdat de quarantaine-berichtgeving vooral over gezinnen gaat die de hele dag op elkaars lip zitten en bejaarden die geen bezoek meer kunnen ontvangen. Leuk onderwerp voor een post-corona onderzoek: waarom mensen die hun halve leven doorbrengen met en op social media daar nu ineens niet meer genoeg aan hebben. Behoefte aan contact is ook vaak behoefte aan aandacht.

Met wildvreemde mensen voer ik bij de drogist een soort moderne dans op om op de looppaden tussen de stellingen met shampoo en tandpasta op anderhalve meter afstand te kunnen blijven. Het leidt tot vrolijkheid en korte gesprekjes over de bijkomende gevolgen van corona: over smetvrees en dat er minder gelachen wordt dezer dagen. Over de onzekerheid die het virus oplevert: morgen kan alles anders zijn. We leven met elkaar mee. Op afstand. ‘Blijf gezond’ wensen we elkaar toe.

Meer berichten over corona