over de documentaire

Goede buren

over de documentaire

Goede buren

Deur voor deur de eenzaamheid te lijf

Maandag 30 september, 21:00 uur op NPO 2

Als de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist?

De gemeente besluit daarop maatregelen te nemen en start een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers.

Samen leggen Ada en Wilma huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp behoeven. Zo ontmoeten ze onder anderen de alleenwonende Jan (81), die al zeven jaar lang nauwelijks zijn huis uit is geweest. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Op de vraag of hij niet liever naar een aanleunhuisje gaat is hij heel beslist. 'Never. Ik gaat hier lekker dood in.'

Of de sterke, eigenzinnige Til (85). Zij weigert elk aanbod van ondersteuning en houdt haar problemen liever bij zichzelf. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hondje Sandy. 'Als ik dood ga dan ben ik benieuwd wie er aan mijn kist komt. Niemand. Nee, want m'n dochter zie ik niet, m'n zoon komt niet, m'n familie komt niet.'

Diep geraakt door de eenzaamheid die ze tegenkomen, besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?
'Je kan je heup breken of zo dement worden als een looien deur. Wat moet er dan met je hondje?' (Wilma)

In Goede buren  laat regisseur Stella van Voorst van Beest het weerbarstige dagelijkse (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Goede buren  is een film van Stella van Voorst van Beest.

Naar aanleiding van de première van Goede buren  op het IDFA 2018 schreef de Filmkrant:‘Wilma en Ada zijn als Cagney and Lacey. Ze lezen signalen af, als detectives van de eenzaamheid […] een aangrijpend document over ieders toekomst.’

De film kwam tot stand met ondersteuning van Mediafonds, Nederlands Filmfonds, NPO Fonds, Netherlands Film Production Incentive, VSBfonds, Van Leeuwen van Lignac Foundation.

Lees meer over eenzaamheid

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

Tineke heeft na 10 jaar op straat eindelijk een huis

Sinds 2016 is het beleid van de gemeente Amsterdam om hulpbehoevenden die dakloos raken, eerst een huis te geven. Dat dak boven het hoofd vormt de basis om ook andere problemen van de persoon aan te pakken. Wij spraken met Tineke, die sinds drie maanden een huis heeft.

Als je maar 30 cent per week uitgeeft aan boodschappen

In de Buurtbuik in Amsterdam Zuid kunnen eenzame ouderen, dak- en thuislozen en andere mensen met een laag inkomen voor een dubbeltje een tas met boodschappen krijgen. We namen een kijkje en spraken met de eenzame Marcel Goedhart, de zelfbenoemde 'dorpsgek van Zuid'.

Waarom je als hulpverlener naast je cliënt moet staan

Moustapha Aberrak raakte in 2003 alles kwijt: zijn huis en zijn gezin. Daarna zwierf hij over straat, ging van instelling naar instelling en werd steeds eenzamer. Totdat hij twee jaar geleden werd aangemeld bij 'HVO-Querido'.

Het is allemaal mogelijk

In de vijfde aflevering maken we kennis met mevrouw Hendrix. Ze heeft kinderen en kleinkinderen, maar het zijn haar vissen die haar gezelschap houden. Ze zou graag een maatje hebben om eens mee te kaarten. “Dan kunnen we eens een keer lachen. Dat doe ik niet vaak meer."

Prins en prinses

Het leven gaat verder op de Lindenheuvel, in de vierde aflevering van 'We zien ons.' Otto probeert zijn team te motiveren, maar heeft het moeilijk. "Na 2 jaar, waarin ik zo vaak gekleineerd ben door het bestuur, sta ik echt op ontploffen." Daisy - de ware beschermvrouwe van de buurt - biedt Otto een luisterend oor.