Een praatje bij de koffieautomaat met een nieuwe collega is nog wel te doen. Een diepgaand gesprek voeren met iemand die je nog niet zo goed kent, is vele malen moeilijker. Zeker met iemand die de helft jonger of twee keer zo oud is.

Dat was de ervaring van de makers van Een nieuwe morgen tijdens het anderhalf jaar filmen in Tuindorp Oost, een verzorgingshuis waar ook jongeren wonen. Zij besloten een spel te ontwikkelen dat de verschillende generaties op gang helpt bij het voeren van een echt gesprek, voorbij het beleefdheidspraatje. Zestig kaartjes met conversation starters, een zandloper en een handleiding met basisbeginselen voor de omgang met elkaar.

Open Kaart bestaat uit zestig kaartjes met conversation starters, een zandloper en een handleiding waarin de basisbeginselen staan van omgaan met de andere generatie (zoals: zet je telefoon uit, de ander niet behandelen alsof ‘ie een kind is, luid en duidelijk praten etc.). Zo heb je in no-time een goed gesprek. Voorbij het beleefdheidspraatje.

Regisseur van Een nieuwe morgen Kim Brand en componist Spinvis speelde dit spel als eerste samen, zie hieronder.

Speel het spel

Wil jij dit spel ook spelen met iemand van een andere generatie? Dat kan! Geef je dan hier op (het liefst al met een gesprekspartner).

De Documentaire

De documentaire Een nieuwe morgen is op dinsdag 6 maart te zien om 22:55 op NPO 2. Daarna kun je de film natuurlijk op human.nl bekijken, waar ook alle afleveringen van de podcast van Spinvis te beluisteren zijn.