Kijk het hele seizoen nu op NPO Start

Bij ons op het AZC legt de menselijke verhalen vast - de vreugde en het verdriet, de wanhoop ook, die schuilgaan achter de façade van het azc in Zutphen. Een jaar lang gingen de deuren voor ons open en volgden we bewoners tussen hoop en vrees, in hun verlangen naar acceptatie en een vrij en veilig bestaan. Medewerkers delen hun toewijding en inspanningen om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Een ongewoon, intiem portret van heel 'gewone' mensen, die samen leven onder een glazen stolp.

Lees verder

Afleveringen

Het hele seizoen van bij ons op het AZC is nu te zien op NPO Start.

Kijk nu

Op het azc repareert Christian fietsen en werkt Zain op een moestuin om hun hoofden leeg te maken. Het stel liet Syrië achter zich, om via een overvol tentenkamp in Ter Apel uiteindelijk in Zutphen aan te komen.

Sidney's strijd voor een nieuw leven in Nederland gaat door, na een zware reis van acht jaar vanuit Mali. Woonbegeleiders Anne en Davy en programmabegeleider Karlijn werken met toewijding, maar vermijden gesprekken buiten het azc om vooroordelen te ontlopen.

maandag 9 oktober om 22:20 uur

Regen valt met bakken naar beneden, maar Yasser merkt er niks van, zo blij is hij. Na twee jaar wachten ziet hij vandaag zijn vrouw en vier kinderen terug. Jonge mannen verdringen zich rond een telefoon om de wereldkampioenschappen voetbal te volgen.

Luìs en Hector hoeven eindelijk hun liefde niet meer geheim te houden, na hun vlucht naar Nederland. Mazin, met een verblijfsvergunning, wacht op huisvesting om zijn passie als verpleegkundige te vervullen. Karlijn zoekt 's nachts naar een verdwenen vrouw en haar dochtertje.

maandag 16 oktober om 22:20 uur

Het is winter. Op het azc Zutphen viert een oer-Hollandse Sinterklaas met zijn Pieten zijn verjaardag. Akram en Salam prikken onder leiding van Berry na het feest de achtergebleven papiertjes van de grond. Sinds de genocide van IS in 2014, waarbij duizenden Jezidi’s werden vermoord, gedeporteerd en tot slaaf gemaakt, zijn ze op de vlucht. Akram werd vooruitgestuurd, op zoek naar een veilig heenkomen. Zijn broertje, die geboren is met het Downsyndroom, heeft hij tijdens deze reis onder zijn hoede genomen.

Bewoners bereiden zich voor op een verhuizing naar een andere azc, slechts twee tassen mogen mee. Mazin hoopt op een ziekenhuisbaan, ondanks verlies van zijn diploma op zee. En Adham vindt een kostbare kat, en geeft hem terug aan een dankbare buurtbewoner.

maandag 23 oktober om 22:20 uur

In de vroege ochtendzon van een zachte lentedag staat Amir achter de markkraam van zijn nieuwe bazen. Amir, die de oorlog in Syrie ontvluchtte, is blij dat hij zich niet langer hoeft te vervelen op het azc. Hij heeft werk gevonden bij Walid en Henk, die samen het restaurant Thuis bij de Jongens runnen in het centrum van Zutphen.

Ondertussen wachten Christian en Zain op hun cruciale IND-interview, terwijl Luìs en Hector moeten verhuizen en in onzekerheid leven. Mazin vindt eindelijk een huis in Oss. Akram en Salam ontvangen slecht nieuws van de IND. En Sidney, met zijn lieve lach en glimmende ogen, wacht op zijn lot.

Dit vind je misschien ook interessant