Meer weten over de bewoners en mederwerkers van Bij ons op het AZC? Je vindt het op deze pagina.

Alle hoofdpersonen op een rij

Akram

De Jezidi broers Salem en Akram zijn onafscheidelijk. Je ziet ze overal samen lopen. Akram is een rustige jongen die met een glimlach toekijkt wat zijn broertje doet. Salem heeft het syndroom van Down en kan niet praten, hij begrijpt wel een beetje Koerdisch. Op het azc helpen ze graag met het onderhouden van het pand. Buiten bladblazen of papier prikken, doen ze zonder aarzeling. In het weekend houden ze ervan om het gezellig te maken met hapjes en een borrel op hun kamer. De broers zijn sinds eind 2021 in Nederland en wachten nog op een antwoord van de IND of dit land hun nieuwe thuis mag worden. Akram heeft een vrouw en kinderen. Zij wonen nog steeds in een vluchtelingenkamp in Koerdistan.

 

Amir (22)

Amir is een positieve jongeman die altijd voor iedereen klaar staat en maar wat graag de handen uit zijn mouwen steekt. Amir is een ster in het bakken van Libanees platbrood, hij rolt het deeg moeiteloos. Zijn passie voor eten maken komt van zijn vader, die kok was. Amir vindt werken erg belangrijk, draagt graag wat bij aan de maatschappij en doet daarom vrijwilligerswerk in een restaurant. Amir komt uit Syrië, hij vluchtte zijn land uit vanwege de oorlog. Sinds 2022 is Amir in Nederland. Hij hoopt binnenkort een verblijfsvergunning te krijgen zodat hij fulltime aan het werk kan en het azc mag verlaten. Ondanks dat broden bakken een van zijn passies is, droomt hij van het worden van een piloot.

 

Anne (36)

Anne is een ervaren kracht op het azc. Ze ondersteunt collega’s graag en staat open voor hun vragen. Ze houdt van aanpakken en is gedreven. Voordat Anne op het azc kwam werken, werkte ze in gehandicaptenzorg en in de psychiatrie. Op het COA is ze woonbegeleider. Ze begeleidt bewoners bij de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is ze samen met een aantal andere collega’s kartrekker op het gebied van bewonersparticipatie. Anne houdt van de variëteit in haar werk en doet graag haar best voor de bewoners. De verschillende manieren waarop bewoners hun dankbaarheid tonen, raakt haar.

Berry

Berry is de huismeester bij het COA. Hij ziet er stoer uit met zijn tattoos, maar is voor iedereen bereikbaar en maakt graag een verschil voor de bewoners. Van dinsdag tot en met vrijdag organiseert hij elke ochtend 'zelfwerkzaamheid', een programma dat hij zelf opgezet heeft. Dit programma bestaat uit het doen van klusjes rondom het azc waarbij samenwerking en het leren van bepaalde vaardigheden centraal staan. Alle bewoners zijn welkom om mee te doen. Berry maakt graag een dolletje met de bewoners, maar probeert hen ook dingen bij te brengen, zoals de normen en waarden van de Nederlandse cultuur. 

 

Christian (30)

Christian is een ijverige businessman, hij runde een eigen feestzaal in Syrië. Ook in Nederland zit hij niet stil. Hij doet vrijwilligerswerk en werkt op het terrein als fietsenmaker. Zijn uitlaatklep vindt hij in het hardlopen. Hij vluchtte samen met Zain en zijn moeder hun land uit vanwege corruptie en onderdrukking. Ze zijn sinds anderhalf in Nederland en wachten nog op een beslissing van de IND. Hij zou graag in de voedselindustrie willen werken. 

Davy (23)

Davy is een vriend van iedereen op het azc. Bewoners kunnen het goed met hem vinden en maken graag een praatje met hem. Davy neemt altijd de tijd om naar de mensen te luisteren en hen te helpen met hun vragen. Hij vindt het belangrijk dat hij echt wat voor de mensen kan betekenen. Direct na zijn studie solliciteerde Davy bij het COA waar hij sindsdien werkt als woonbegeleider. Davy vindt het belangrijk dat hij veiligheid en leefbaarheid kan garanderen voor de bewoners. Het leukst vindt hij de vrijheid die hij heeft in dit werk. Hij bepaalt zelf welke werkzaamheden hij op welk moment doet.  

Hector (26)

De Venezolaanse Hector is een attente man die erg van hardlopen en fitnessen houdt. Rennen is niet alleen een uitlaatklep, maar ook een manier om te integreren en mensen te leren kennen. Hij is leergierig en gedreven om de Nederlandse taal te leren. In Venezuela was Hector militair. Hij vormt een stel samen met Luís, ze kwamen in mei 2022 naar Nederland. Ze vluchtten hun land uit vanwege hun geaardheid en om politieke redenen. Ze waren hun leven niet langer zeker in hun geboorteland. Tot op heden wachten ze op reactie van de IND over hun toekomst in Nederland. Hector zou graag bij de brandweer of politie werken. 

Karlijn (26)

Karlijn is programmabegeleider bij het COA. In inburgeringstraining aan de bewoners brengt ze hen de basiskennis van de Nederlandse maatschappij bij. Ook informeert ze de bewoners over hun mogelijkheden met betrekking tot werken, studeren en - als het moment daar is - uitstroom richting een eigen woning. Karlijn kan slecht tegen onrecht en heeft een enorme drive om mensen in een kwetsbare positie bij te staan. Karlijn is heel toegankelijk voor de bewoners. De mensen zijn gek op haar en komen graag met haar kletsen. Wat extra fijn is voor vele bewoners, is dat ze Arabisch spreekt. Daarnaast is ze niet te beroerd om een potje mee te voetballen op het terrein.

Luís (32)

Luís is samen met Hector gevlucht uit Venezuela en houdt veel van hardlopen en dansen. Hij is leergierig van aard en is dan ook gedreven de taal te leren. Hij studeerde op de universiteit naast zijn baan. Het stel kwam in mei 2022 naar Nederland, ze vluchtten hun land uit vanwege hun geaardheid en om politieke redenen. Ze waren hun leven niet langer zeker in hun geboorteland. Tot op heden wachten ze op reactie van de IND over hun toekomst in Nederland. Luís wil graag werken in de communicatie. 

Mazin (43)

Mazin is een zachtaardige man uit Irak. Mazin heeft een achtergrond in de zorg. Hij werkte als hulpverlener bij de plaatselijke voetbalclub en was verpleegkundige. De passie voor de zorg is hij nooit kwijtgeraakt. In het azc helpt hij iedereen waar hij kan. Mazin leest graag, houdt van wandelen en kan erg genieten van muziek. Mazin vluchtte uit Irak. Het land was niet langer veilig voor hem. Mazin wil dolgraag in de zorg werken en hoopt in de toekomst een gezin en een stabiel leven te hebben. Hij heeft vorig jaar, na drie jaar wachten, een verblijfsvergunning gekregen en kan niet wachten totdat hij een eigen huis krijgt.

Salam

De Jezidi broers Salem en Akram zijn onafscheidelijk. Je ziet ze overal samen lopen. Salem is altijd vrolijk en vermaakt zich met alles. Salem heeft het syndroom van Down en kan niet praten, hij begrijpt een beetje Koerdisch. Op het azc helpen ze graag met het onderhouden van het pand. Buiten bladblazen of papier prikken, doen ze zonder aarzeling. In het weekend houden ze ervan om het gezellig te maken met hapjes en een borrel op hun kamer. De broers zijn sinds eind 2021 in Nederland en wachten nog op een antwoord van de IND of dit land hun nieuwe thuis mag worden.

Sidney (31)

Sidney loopt altijd rond met een grote glimlach. Hij is graag bezig, stilzitten doet hij liever niet. Sidney houdt van sporten en beheert de fitnesszaal op het azc. Als hij daar niet is, dan doet hij vrijwilligerswerk. Hij helpt mensen thuis hun muren te verven, zit bij een kerkkoor en helpt bij een verhuisbedrijf. Sidney komt uit Mali, hij verliet zijn vaderland op zijn 17e. Na jarenlang reizen kwam hij eind 2021 in Nederland aan. Sidney’s procedure voor een verblijfsvergunning loopt nog steeds. Sidney staat open in de toekomst allerlei soorten werk te doen, zolang hij daarbij maar mensen mag helpen.  

Zain (26)

Zain is Engelse vertaalster van huis uit en spreekt na anderhalf jaar in dit land al vloeiend Nederlands. Ook in Nederland zit ze niet stil en doet ze vrijwilligerswerk. Ze werkt in een boerderijtuin en helpt met klusjes op het azc. Ze vluchtte samen met Christian en zijn moeder hun land uit vanwege corruptie en onderdrukking. Ze zijn sinds anderhalf in Nederland en wachten nog op een beslissing van de IND. Zain zou graag vertaalster of meubelmaker worden.