Over de podcast

In de chaotische tijd waarin we leven vervult filosofie een rol die religie lang heeft gehad. Zonder religie zijn het de wijsheden van andere mensen die houvast kunnen bieden hoe te denken en hoe te leven. In de podcast Zin van de Dag serveert filosoof Stine Jensen je daarom dagelijks nieuwe inzichten aan de hand van één levenswijsheid. Van  Erasmus tot Dolly Parton en van Hannah Arendt tot Jochem Myjer.

De levenswijsheden zetten Jensen en de luisteraar aan het denken en zijn toepasbaar op ieders persoonlijke leven. Zin van de Dag is de dagelijkse podcast voor een frisse geest - met een tandenpoetslengte van twee minuten.

Podcast Zin van de Dag

Heb jij ook een levenswijsheid?

Deel hem met ons via  zinvandedag@human.nl

Luister hier de trailer

Zinvol leven zonder religie

Vorig jaar bleek uit onderzoek van het SCP dat er in Nederland voor het eerst meer mensen niet, dan wel gelovig zijn. En hoe geef je zonder religie dan vorm aan je morele kader en een zinvol leven? Met de dagelijkse podcast Zin van de Dag doet Stine dat zelf op speelse en laagdrempelige wijze. In twee minuten licht ze een uitspraak van een denker of doener uit. Met de ene dag een prikkelend citaat dat ons aan het denken zet en de andere dag een hartverwarmende zin die houvast biedt in moeilijke tijden.

Poets jezelf levenswijzer

Op vrijdag 2 februari aanvaardde onze Stine Jensen het ambt van bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat deed ze met een oratie over de rol van publieksfilosofie en het belang van filosofie voor onze democratie en een zinvol leven. Want, publieksfilosofen kunnen volgens haar een waardevolle bijdrage leveren aan het publieke debat. "Publieksfilosofie definieer ik als het toegankelijk maken van filosofische ideeën voor een breed publiek," zegt Stine. "Het bijdragen aan debatten over de actualiteit beschouw ik als een belangrijke taak voor de publieksfilosoof. Dat kan in verschillende arena’s en via diverse genres: van opinieartikel tot poëzie, van het geschreven stuk tot het gesproken woord."

Voor deze feestelijke gelegenheid maakte Stine samen met HUMAN de podcast Zin van de Dag. "Elke dag een oorstrelende levenswijsheid met een korte reflectie," zegt Stine. "En die daarmee ook de samenwerking van deze leerstoel tussen HUMAN en de filosofie faculteit van de Erasmus Universiteit van Rotterdam tot uitdrukking brengt."

Laat je inspireren door te luisteren naar de podcast Zin van de Dag en word elke dag in twee minuten levenswijzer, tijdens het tandenpoetsen bijvoorbeeld.

Lees haar oratie →
Kijk haar oratie →

Zin van de dag - 1 februari
Lao Tse

Zin van de Dag - 9 februari
Hannah Arendt

Dit vind je misschien ook interessant