Wat blijft als we er niet meer zijn? Welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Naast een podcast, duikt presentator Lara Billie Rense op NPO Radio 1 elke zondagnacht in bijzondere en actuele levensverhalen, en gaat die in gesprek met mensen die zich verdiepen in de levensloop van een ander, dood én levend. Ook staat Lara Billie samen met luisteraars stil bij wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet.

In de podcast Wat blijft volgen interviewers het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort? 

Deze vragen vormen ook het fundament van het radioprogramma, dat tevens aandacht heeft voor actuele en internationale biografieën. In het eerste uur interviewt Lara Billie een gast die zich grondig heeft verdiept in een ander. Dat kan een biograaf zijn, maar ook een filmmaker, kunstenaar of journalist die een mensenleven uitvoerig onderzocht. Wat is er zo fascinerend aan iemands leven dat de gast er alles over wilde weten? Wat maakte een blijvende indruk? En wat zegt dat over onszelf en de tijd waarin we leven? In het tweede uur horen we een aflevering van de podcast gemaakt door o.a. Coen Verbraak, Clairy Polak en Stine Jensen.

Over Lara Billie Rense

Lara Billie Rense is presentator en podcastmaker. Na diens studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam start die in 2002 bij BNR Nieuwsradio. Eerst als nieuwslezer en redacteur, later als presentator. Na een tussenstop bij de Wereldomroep, volgen in 2009 de ochtendeditie van het NOS Radio 1 Journaal en vanaf 2014 de middageditie Nieuws en Co. In 2022 stopt die als vaste presentator bij de NOS en is het tijd voor verandering. De liefde voor radio blijft: “We hebben als radiopresentatoren een bijzondere opdracht. Radio komt immers binnen via het oor. Er is geen beeld, er zijn slechts woorden, er is geluid. Dat maakt het medium zo mooi, snel en puur, zonder opsmuk.”

Presentator Lara Billie Rense

Over Wat blijft

Wat blijft als we er niet meer zijn? Van voetballers, kunstenaars en politici tot lokale helden: Wat blijft belicht van bekende mensen een kant die je nog niet kent en diept verhalen op van nog onbekende en onderbelichte mensen die de moeite waard zijn om te leren kennen. Hoewel het overlijden de aanleiding vormt, gaan de verhalen nadrukkelijk niet over de dood, maar over het leven. Op de radio en in de podcast staan we stil bij de blijvende indruk die mensen achterlaten, en onderzoeken we welke inspiratie we kunnen halen uit de levens van anderen.

Abonneer je op de podcast

Luister alle afleveringen