Luister alle podcasts van Wat blijft, over de nalatenschap van recent overleden Nederlanders.

Frits Veerman

8 november 1944 - 23 februari 2021

"Deze zaak is te groot om in de doofpot te stoppen, voor mij persoonlijk, maar ook voor de wereld”, zei klokkenluider Frits Veerman, die tot zijn dood streed voor gerechtigheid. Nadat hij een Pakistaanse collega op atoomspionage had betrapt werd hij ernstig dwarsgezeten door Nederlandse veiligheidsdiensten. Botte Jellema volgt zijn spoor terug met natuurkundige Dirk van Delft, Lousewies van der Laan van Transparency International en met zijn kinderen Paul en Joke.

Ellen Laan

3 april 1962 - 22 januari 2022

Zin in seks komt spontaan, dat is een van de mythes die seksuoloog Ellen Laan omverwierp. Ze wilde de orgasmekloof verkleinen, want vrouwen zouden veel meer plezier kunnen beleven aan seks. Als kind was Laan onzeker en werd ze gepest, hoe lukte het haar later met zoveel trefzekerheid seksuele taboes te doorbreken? Stine Jensen volgt haar spoor terug met collega Lisa de Pagter, vriend en seksuoloog Rik van Lunsen en geliefde Mario ter Smitten.

Hafid Bouazza

8 maart 1970 - 29 april 2021

Schrijver Hafid Bouazza had een onstilbare honger naar literatuur, maar ook naar de roes van drank en drugs. Bij het grote publiek brak hij door met de bekroonde roman Paravion, over drie generaties mannen in een Marokkaans dorp. Bouazza was een virtuoos en grenzeloos schrijver en mengde zich, als ex-moslim, in het debat over de multiculturele samenleving. Emmie Kollau volgt zijn spoor terug met literatuurkenner Liesbeth Minnaard, voormalig vriend en uitgever Mai Spijkers, en vriend en schrijver Joris van Casteren.

Jan Mokkenstorm

26 maart 1962 - 8 juli 2019

Als student kampte psychiater Jan Mokkenstorm zelf met een depressie. Dat motiveerde hem later om het taboe rond zelfmoord te doorbreken. Hij richtte Stichting 113 Zelfmoordpreventie op. Mokkenstorm was eigenwijs en soms onredelijk, maar altijd voor honderd procent toegewijd aan zijn patiënten. Coen Verbraak volgt zijn spoor terug met vriend Jan Smit, collega Anke Wammes en weduwe Nicole Kwaks. 

Otto Duintjer

30 april 1932 - 23 november 2020

Filosoof Otto Duintjer trok in de jaren ’70 volle collegezalen als hoogleraar Kennisleer en Metafysica. Hij zocht zijn leven lang voorbij de grenzen van het denken. In India ging Duintjer op zoek naar een nieuwe spiritualiteit. Clairy Polak volgt zijn spoor terug met oud-student en schrijver Roel Bentz van der Berg, vriend en collega Gerard Visser en dochter Manon.

Eberhard van der Laan

28 juni 1955 - 5 oktober 2017

In 2017 overleed de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Wie was Eberhard van der Laan? Wat dreef de man die eigenlijk helemaal geen burgemeester wilde worden? En waarom blééf hij maar doorwerken toen dat fysiek allang niet meer ging? Coen Verbraak volgt zijn spoor terug met zijn weduwe Femke van der Laan, collega Eric van der Burg (destijds VVD-wethouder in Amsterdam, sinds kort  staatssecretaris voor Asiel en Migratie) en NRC-journalist Bas Blokker die Van der Laan jarenlang volgde.

Lady Aïda

25 februari 1958 - 27 september 2021

Aïda Spaninks was als dj Lady Aïda een pionier van de Nederlandse techno. Haar gedrevenheid bracht massa’s mensen in beweging, maar maakte haar soms ook solitair. Romanee Rodriguez volgt haar spoor terug met dj Serge Verschuur, poppodiumdirecteur Frens Frijns en haar boeker en vriend Ron Euser.

K. Schippers

6 november 1936 - 12 augustus 2021

De schoonheid van het terloopse wist K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) in speelse woorden te vatten. Clairy Polak volgt zijn spoor terug met komiek Ronald Snijders, redacteur Patricia de Groot en zijn dochters Bianca en Diana Stigter.

Sien Diels

1 augustus 1947 - 17 oktober 2021

Actrice Francine Diels speelde 36 jaar lang het personage Sien in Sesamstraat. Tot ze moest stoppen met spelen vanwege dementie. Floortje Smit volgt haar spoor terug met haar man Luc Janssen, collega Bert ‘Tommie’ Plagman, en eindredacteur Ajé Boschhuizen in het decor van Sesamstraat.

Bernard Haitink

4 maart 1929 - 21 oktober 2021

Bernard Haitink was een van de grootste dirigenten ter wereld en werd door musici een tovenaar genoemd. Wat was zijn magie? Botte Jellema volgt zijn spoor terug met altviolist en jeugdvriend Wim ten Have, violist bij het Concertgebouworkest Caroline Strumphler, en de jonge dirigent Manoj Kamps.

Pieter Muysken

11 april 1950 - 6 april 2021

Pieter Muysken was een invloedrijk taalkundige en winnaar van de Spinozaprijs. Hij werd wereldberoemd met zijn onderzoek naar taal, zo legde hij in een overzichtswerk de 34 talen van Bolivia vast. Floortje Smit volgt zijn spoor terug met collega en vriendin Mily Crevels, taalkundige Marc van Oostendorp en zus Agaath Cornel.

Louis Andriessen

6 juni 1939 - 1 juli 2021

De invloedrijke componist Louis Andriessen schreef meer dan honderd composities. Hij was een van de aanjagers van de actiegroep De Notenkraker, tegen het conservatisme in de klassieke muziek. Clairy Polak volgt zijn spoor terug met muziekrecensent Bas van Putten, zijn vrouw Monica Germino en componist Martijn Padding.

Erik van Bruggen

23 december 1968 - 14 februari 2020

Campagnestrateeg Erik van Bruggen was van grote invloed op de Nederlandse politiek. Hij was medeoprichter van campagnebureau BKB, waar mensen als Lodewijk Asscher, Thierry Baudet en Alexander Klöpping werden opgeleid. Van een kind dat gepest werd, groeide hij uit tot iemand die alles durfde. Floortje Smit volgt zijn spoor terug met politicus Lodewijk Asscher, compagnon Alex Klusman en zus Anke van Bruggen.

Evelien Gans

24 april 1951 - 19 juli 2018

Evelien Gans was een chroniqueur van het Nederlandse Jodendom en schreef onder meer het eerste deel in de dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer. Ze streed tegen de normalisering van het antisemitisme en zocht actief naar haar eigen joodse identiteit. In de laatste maanden van haar leven worstelde ze met een depressie. Tom Reijner volgt haar spoor terug met partner Frank Diamand, schrijver Stephan Sanders en zus Heleen Gans.

Wim Suurbier

16 januari 1945 - 12 juli 2020

Ajax-icoon Wim Suurbier was een doortastend verdediger, won drie keer de Europa Cup 1 en speelde twee WK-finales. Hij was misschien wel de laatste Nederlandse voetballer die zich een rock-’n-roll levensstijl kon veroorloven. Arco Gnocchi volgt zijn spoor terug met acteur en schrijver Maarten Spanjer, voetbalmaatje Ruud Krol, dochter Melissa Suurbier en ex-vrouw Maja Suurbier.

Jeroen van Merwijk

11 juli 1955 - 3 maart 2021

Door collega’s werd theatermaker en beeldend kunstenaar Jeroen van Merwijk zeer gewaardeerd; hij won de Annie M.G. Schmidtprijs en de Edison Oeuvreprijs voor Kleinkunst. Toch bereikte hij met zijn compromisloze liedjes nooit het grote publiek. Coen Verbraak volgt zijn spoor terug met cabaretier Diederik van Vleuten, theaterrecensent Patrick van den Hanenberg en broer Vincent van Merwijk.

Jan Rot

25 december 1957 - 22 april 2022

Zanger en componist Jan Rot was een multitalent en heeft meer dan 800 nummers op zijn naam staan. Hij werkte samen met muzikanten als Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Henny Vrienten, en maakte furore met hertalingen van bijvoorbeeld de MattheuspassieIn 2016 won hij de Annie M.G. Schmidtprijs. Fleur Jurgens volgt zijn spoor terug met componist Jakob Klaasse, zangeres Marjolein Meijers en dochter Elvis Rot.

Ed van Thijn

16 augustus 1934 – 19 december 2021

Ed van Thijn was lange tijd burgemeester van Amsterdam, fractievoorzitter van de PvdA en tweemaal minister van Binnenlandse Zaken. Hij schreef verschillende boeken, over politiek, maar ook over hoe hij als joods jongetje de Tweede Wereldoorlog overleefde op achttien onderduikadressen. Peter Blom volgt zijn spoor terug met oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen, oud-partijgenoot Wim Meijer en dochters Marion en Carla van Thijn.

Hummie van der Tonnekreek

16 april 1945 - 19 januari 2022

Hummie van der Tonnekreek was beroepsroddelaar én meester in de rechten. Ze werkte bij roddelbladen Story, Privé en Weekend en was een van de architecten van het realityprogramma Big Brother waar ze ook hoofdredacteur was. Ze schreef verschillende boeken zoals Iedereen kan Beroemd worden. Martha Riemsma volgt haar spoor terug met producent Paul Römer, vriend Gijs van Dam en collega Henk van der Meijden. 

Gert Hekma

24 september 1951 - 19 april 2022

Socioloog Gert Hekma was oprichter van de vakgroep ‘homostudies’ aan de Universiteit van Amsterdam en schrijver van het boek ABC van Perversies. Hij was een controversieel wetenschapper, vooral door zijn uitspraken over seksualiteit bij kinderen. Botte Jellema volgt zijn spoor terug met collega-wetenschapper Linda Duits, schrijver Stephan Sanders en echtgenoot Mattias Duyves.

Remco Campert

28 juli 1929 - 4 juli 2022

Schrijver en dichter Remco Campert was een meester in de eenvoud. Hij maakte deel uit van de literaire stroming De Vijftigers en brak door met de roman Het Leven is VurrukkullukGelauwerd werd hij, onder andere met de P.C. Hooft-prijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. Coen Verbraak volgt zijn spoor terug met zijn redacteur Suzanne Holtzer, vriend Jan Mulder en vrouw Deborah Campert.

Heddy Honingmann

1 oktober 1951 - 21 mei 2022

De Peruaans-Nederlandse filmmaker Heddy Honigmann wordt gezien als de grande damevan de Nederlandse documentaire. Ze won twee Gouden Kalveren en de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Bekende documentaires van haar hand zijn onder meer Crazy en Het Ondergronds OrkestClairy Polak volgt haar spoor terug met documentairemaker Ester Gould, documentairemaker John Appel en zoon Stefan van de Staak.

Christian Gyan

2 november 1978 - 29 december 2021

Als verdediger bij Feyenoord was de Ghanees-Nederlandse Christian Gyan een publiekslieveling die uitgroeide tot een cultheld. Hij won het landkampioenschap, de Johan Cruijff Schaal en de UEFA Cup. Na zijn voetbalcarrière werkte hij in de Rotterdamse haven. Inge ter Schure volgt zijn spoor terug met schrijver Michiel van Egmond, havenbaas Gerard Bax en voorganger Franklin Maduro.

Laura Maaskant

21 maart 1994 – 15 augustus 2019

Het leven van Laura Maaskant veranderde ingrijpend toen ze op vijftienjarige leeftijd een zeldzame en agressieve vorm van kanker kreeg. Ze studeerde kunstgeschiedenis en koos heel bewust voor kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit. Ze verwierf bekendheid met het boek LEEF!. Coen Verbraak volgt haar spoor terug met haar moeder, een vriend en een collega.

Ella Vogelaar

3 december 1949 - 7 oktober 2019

Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Algemene Onderwijsbond en vice-voorzitter van de FNV, maar werd vooral bekend als minister. Vanwege de Vogelaarwijken die naar haar vernoemd werden, maar ook door de ongemakkelijke mediaoptredens in de pers.  Zij leed al geruime tijd aan depressies en maakte een einde aan haar leven. Maartje Willems volgt haar spoor terug met oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet, vakbod-collega Agnes Jongerius en haar man Onno Bosma.

Gijs de Lange

3 november 1956 - 25 mei 2022

Acteur en regisseur Gijs de Lange speelde jarenlang in Het Klokhuis. Over zichzelf sprak hij liever niet, maar luisteren en advies geven kon hij als geen ander. 'Wat zou Gijs hiervan vinden?' horen veel collega's nog steeds in hun achterhoofd. Inge ter Schure volgt het spoor terug van Gijs de Lange met acteur Hans Kesting, die Gijs al sinds de Toneelschool kent, met cabaretier Pepijn Schoneveld, met wie hij zijn humor deelde, en met zijn geliefde Helen de Bakker. 

Willibrord Frequin

6 september 1941 – 26 mei 2022

Presentator Willibrord Frequin was de grondlegger van de overvaljournalistiek met zijn agressieve en onconventionele manier van interviewen en achtervolgen. Peter Blom volgt zijn spoor terug met zijn laatste vrouw Gesina Lodewijkx, met stamkroeg-eigenaar Wanda Niekerk en met journalist Fons de Poel: “Willibrord heeft mij veranderd: ik werd onaangenamer om het maximale te bereiken.”