Derek Fidler (30) is designer in Silicon Valley bij een techbedrijf dat apps ontwikkelt voor daklozen. Was hij vroeger een libertariër, nu ziet hij zichzelf als een radicale socialist.

Stad
San Francisco (VS)

Levensmotto
"Als het publiek blij zou zijn met wat wij doen, dan zou onze strijd niet effectief zijn. Het is niet ons doel om jullie blij te maken."
Emmaline Pankhurst, leider van de Women's Suffrage Movement.

Is succes een keuze?
Succes is iets dat we in de schoot krijgen geworpen. Het hang af van onze geboorte, onze familie, onze leraren, onze samenleving. We kunnen allemaal kiezen om te benutten wat op ons pad komt, maar de meeste mensen in de wereld krijgen niet genoeg kansen om een succesvol leven te leiden.

Zijn mensen gelijk?
De natuurlijke staat van de wereld is ongelijk. De persoon naast je is misschien slimmer, zwakker, witter of rijker vanwege het geluk van zijn geboorteplek. Maar de mensheid bezit de gave van empathie. We voelen onrecht wanneer we oneerlijkheid in de wereld zien. Daarom hebben we een verantwoordelijkheid om gelijkheid te promoten in onze samenlevingen.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
De wet en moraliteit zijn niet hetzelfde. Het was legaal om de atoombom te bouwen en te gebruiken, en de gaskamers. In veel landen is het legaal om politieke tegenstanders te executeren, te moorden voor winst en uitroeingen te veroorzaken. In het geval van vluchtelingen: mensen in nood moet je altijd helpen, legaal of niet.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Als al mijn data overdragen aan de overheid de enige voorwaarde van mijn contract was, dan zou dat een enorme verbetering op mijn huidige contract zijn! Bedrijven en overheden samen bepalen al onze mogelijke acties. In onze samenleving is keuze een illusie. "We eten al voortdurend uit de vuilnisbak", zou Zizek zeggen.