Harvard-professor Michael Sandel in gesprek over actuele morele dilemma’s

In What’s the Right Thing to Do?, de nieuwe filosofische serie van Human, confronteert de wereldberoemde Harvard-professor Michael Sandel 21 internationale deelnemers met hun eigen morele afwegingen en onderliggende principes. In vijf afleveringen worden onder anderen Carolien Borgers, Danny Ghosen, Hajar Alariachi, Jeroen Woe en Philip Huff aan het denken gezet over immigratie, robotisering, discriminatie, inkomensongelijkheid en privacy. Blijven ze bij hun principes, of zijn ze in staat deze te herzien?

What’s the Right Thing to Do?  is vanaf zondag 16 juli om 19.15 uur te zien bij Human op NPO 2.  De serie wordt wekelijks herhaald op zaterdag om 13.50 uur op NPO 2.

Stel jij bent de programmeur van een zelfrijdende auto. Zou je de auto zo programmeren, zodat deze uitwijkt voor een jong gezin dat oversteekt bij een rood stoplicht? Zelfs wanneer dit betekent dat de auto dan tegen een muur rijdt, waarbij jijzelf overlijdt? Met dit soort morele dilemma’s worden de deelnemers gedurende vijf colleges geconfronteerd. In een gezamenlijke zoektocht naar nieuwe argumenten en antwoorden over goed en kwaad stelt Michael Sandel de kandidaten telkens dezelfde vraag: 'What’s the Right Thing to Do?' 

Aflevering 1 (zondag 16 juli): Immigratie
Immigratie is wereldwijd een groot vraagstuk. Zijn rijke landen moreel gezien verplicht om vluchtelingen met open armen te ontvangen? In hoeverre bepaalt de plaats waar je geboren bent je identiteit en je rechten? Michael Sandel gaat met onder anderen Carolien Borgers, Philip Huff en Hajar Alariachi op zoek naar antwoorden.

Aflevering 2 (23 juli): Robotisering 
Kunnen machines en robots het werk van de mens overnemen? En hoe programmeer je een zelfrijdende auto om te reageren in verkeerssituaties waarin onvermijdelijk slachtoffers vallen? De deelnemers, onder wie Philip Huff en Carolien Borgers, buigen zich over de morele grens van robotisering en kunstmatige intelligentie.  

Aflevering 3 (30 juli): Discriminatie
Is discriminatie altijd onrechtvaardig? Onder anderen Danny Ghosen en Hajar Alariachi gaan op zoek naar een antwoord op de vraag in hoeverre je mensen gelijk kunt en moet behandelen. 

Aflevering 4 (6 augustus): Inkomensongelijkheid
Is het te rechtvaardigen dat profvoetballer Cristiano Ronaldo 2000 keer zoveel verdient dan een leraar in het basisonderwijs? Michael Sandel gaat in gesprek met de deelnemers, waaronder Jeroen Woe en Philip Huff, over de alsmaar groeiende kloof tussen arm en rijk. Zijn er gevallen waarin die verschillen te rechtvaardigen zijn? 

Aflevering 5 (13 augustus): Privacy
Er is vrijwel geen onderwerp te bedenken dat anno 2017 meer in de belangstelling staat dan privacy. Wanneer is er sprake van privacyschending? En wat betekent privacy eigenlijk? Michael Sandel gaat erover in gesprek met Jeroen Woe, Danny Ghosen en Carolien Borgers. 

What's the Right Thing to Do? op Brainwash.nl

Aan welke Mark geef jij liever je data weg, aan Mark Zuckerberg of Mark Rutte? Hoe los jij het migratieprobleem op, door de grenzen te sluiten, of door je slaapkamer te delen met een oorlogsvluchteling? En: wie laat jij je huwelijkspartner kiezen, je ouders en vrienden, of een algoritme? De dilemma's en onderwerpen die centraal staan in de uitzendingen van What's the Right Thing to Do? worden de komende weken uitgelicht in korte testjes op Brainwash.nl, het dagelijks platform voor verrassende ideeën van Human en The School of Life. Bezoekers van de website kunnen zo zelf ontdekken hoe zij zich verhouden tot de belangrijkste vragen en thema's van nu. Behalve de korte testjes zijn op Brainwash.nl ook interviews met filosoof Michael Sandel en achtergrondartikelen te vinden.

Michael Sandel:

“I am delighted to take part in this exciting experiment in public philosophy. These are dangerous times for democracy. In Holland, Europe and throughout the world, citizens are frustrated with politics, and with the empty terms of public discourse. People are hungry for debate big questions, including questions about values. And so we will gather in Greece, the home of democracy, for some lively debates about the biggest questions we face today: privacy, immigration, equality and inequality and the meaning of a just society."