OBA Live

Hoofdgast Joyce Roodnat over 'raddraaier' Nancy Cunard

OBA Live

Hoofdgast Joyce Roodnat over 'raddraaier' Nancy Cunard

Joyce Roodnat over ‘raddraaier’ Nancy Cunard (1896 – 1965)Engels schrijfster, politiek activiste, anarchiste en dichteres, hield in de jaren ’20 ‘salon’ in Parijs. Nancy Cunard kwam uit een aristocratische milieu, maar maakte zich daarvan los, ze streed haar leven lang tegen racisme en fascisme. Was een groot verzamelaar van Afrikaanse kunst en was de muze van een aantal schrijvers en kunstenaars in de periode 1920 – 1930 in Parijs. In 1934 publiceerde ze ‘Negro Anthology’ over de geschiedenis van Afrika en zwart Amerika, met artikelen, foto’s, brieven. Het was een felle aanklacht tegen vooroordelen en racisme. Ze stierf in 1965, verarmd, aan lager wal en is begraven op Père Lachaise in Parijs.
Nog tot en met komende zondag 18 mei is er een tentoonstelling in Parijs te zien over haar inzet tegen het racisme, bij Musée du Quai Branly.
Achtste gesprek in een serie over ‘raddraaiers’, mensen die onze moraal veranderden.

Boris van der Ham met zijn rubriek ‘Van de Voorzitter’, actueel commentaar
Boris van der Ham is voorzitter van het Humanistisch Verbond.

Stephan Sanders over ‘raddraaier’ Karel van het Reve (1921-1999)
Karel van het Reve is een van de meest geciteerde essayisten van Nederland. Hij schreef kritische beschouwingen over Rusland en over het communisme, over literatuurwetenschap, over Darwin, over Freud en over godsdienst. In 1982 ontving Van het Reve de P.C. Hooftprijs voor zijn essayistische oeuvre. Het juryrapport maakte melding van het "wantrouwen tegen elk geloof en iedere doctrine" dat uit Van het Reves oeuvre sprak. Van het Reve geldt nog steeds als een voorbeeld voor kritische columnisten.
Negende gesprek in een serie over ‘raddraaiers’, mensen die onze moraal veranderden.
Eerder verschenen programma’s over o.a. Michel Houellebecq (8/1), Lars von Trier (22/1),
Hunter Thompson (5/3), Susan Sontag (26/3) en Lev Tolstoj (11/4).
Stephan Sanders is schrijver en columnist bij Vrij Nederland