OBA Live

Hoofdgast filmjournalist Gawie Keyser over 'raddraaier' Lars von Trier.

OBA Live

Hoofdgast filmjournalist Gawie Keyser over 'raddraaier' Lars von Trier.

Hoofdgast is filmjournalist Gawie Keyser over 'raddraaier' Lars von Trier.
Filmmaker Lars von Trier (1956) is een zeer controversiële Deense filmmaker, die eind vorig jaar opnieuw in het nieuws kwam met zijn nieuwe 5 uur durende filmopus ‘Nymphomaniac’ (in twee delen). Eerder maakte hij o.a. ‘Breaking the Waves’ (1996), ‘Dancer in the dark’ (2000), ‘Dogville’ (2003), ‘Antichrist’ (2009) en ‘Melancholia’ (2011).
In het openbaar zorgt Von Trier vaak voor opschudding. Op het filmfestival in Cannes in 2011 noemde hij zichzelf bijvoorbeeld een ’nazi’ omdat hij van Duitse afkomst is. Later zei hij dat hij Hitler als persoon begreep maar dat dat geen goed mens was. Om die reden is hij door de festivalleiding van Cannes tot ‘persona non grata’ verklaard. Tweede in een reeks portretten van 'raddraaiers', mensen die de moraal radicaal veranderden.

Jhim Lamoree over de worsteling over een nieuw staatsieportret van Willem-Alexander.
Drie vrouwen, Rineke Dijkstra, Iris van Dongen en Femmy Otten, mogen een nieuw staatsieportret maken van koning Willem-Alexander, zij zijn gekozen uit twaalf kunstenaars die een schets hadden ingeleverd. Alle inzendingen hangen vanaf deze week in het Rijksmuseum in Amsterdam. Jhim Lamoree bekeek ze inmiddels en zag dat het moeilijk kiezen was tussen ‘symbool’ of ‘mens’.
Jhim Lamoree is kunstcriticus en conservator

Karin Spaink over een actualiteit op gebied van internet en privacy.
Karin Spaink is columniste bij Het Parool.